Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečí pro Evropu? Stovky tisíc lidí čeká v Africe na šanci

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín/Řím – Uprchlická krize Evropu tvrdě zasáhla. Jako řešení Evropská unie uzavřela smlouvu s Tureckem, ta se ale zaměřuje zejména na uzavření takzvané Balkánské cesty. Německý deník Der Spiegel varuje, že nebezpečí číhá jinde.

Migranti z Afriky

„Evropa se i nadále soustředí hlavně na válečné uprchlíky, kteří přichází ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Ale často se zapomíná, že se na sever snaží dostat i stále větší počet lidí ze států na jih od Saharské pouště," uvádí německý deník.

Počet lidí, kteří se za rok 2015 snažili dostat z Afriky do Evropy se podle Frontexu, pohraniční agentury EU, oproti roku 2014 zvýšil o 42 % na 108 tisíc. „A experti věří, že toto číslo je jen předzvěstí toho, čemu Evropa může brzy čelit," varuje dále deník.

„UNHCR odhaduje, že je na světě v současnosti 60 milionů vysídlených lidí. Více než polovina vojenských konfliktů, které k tomuto číslu přispívají, se nachází na africkém kontinentu v zemích jako Libye, Somálsko, Nigérie a Mali. K tomu v Etiopii a Eritrei řádí sucho a hrozí tak hladomor."

S uzavřením balkánské cesty a uzavřením dohody mezi EU a Tureckem se hlavní migrační trasa podle deníku postupně přesouvá zpět do Středozemního moře. Tomu nahrává i letní počasí, které cestu usnadňuje.

Na svou šanci čekají stovky tisíc lidí

„Zpravodajské agentury varují, že stovky tisíc lidí nyní v Severní Africe čekají na svou šanci vydat se na moře. Zejména v Libyi se evropský sen zdá blíž než kdy dříve," podotýká deník.

Vysvětluje, že oblíbenou taktikou pašeráků je poslat loď s uprchlíky na moře, počkat, až opustí libyjské vody a vyslat nouzový signál. Ten zachytí hlídkující lodě EU a musí podle mezinárodních námořních zákonů posádku lodi zachránit. Tímto způsobem se do EU od září minulého roku dostalo již asi 13 tisíc migrantů.

Jelikož EU nemá povolení Libye hlídkovat v jejích vodách, není pro lodě EU možné zastavit uprchlíky dříve, než je opustí.

„Jen za březen Itálie zaregistrovala 9 676 příchozích migrantů – čtyřikrát více než v březnu 2015. Ještě více znepokojující je ale fakt, že se na středozemní trasu ještě nevrátili migranti ze Sýrie a Afghánistánu," uvádí dále server a podotýká, že až k tomu dojde, by toto číslo mohlo ještě drasticky narůst.

Nebezpečí terorismu

Italská vláda pak podle deníku Evropskou komisi již v půlce dubna upozorňovala, že se debata až příliš soustředí na válečné migranty, když většina lidí, kteří přichází přes Středozemní moře, jsou ekonomičtí migranti bez nároku na azyl.

Itálie navíc nemá kvůli svému 7,6 tisíc kilometrů dlouhému pobřeží možnost uzavřít před migranty své hranice, jak již učinily některé jiné evropské státy.

Obavy pak podle deníku vzbuzuje i fakt, že mnoho migrantů pochází z Libye, nebo přes ni cestou do Evropy prochází. Právě v Libyi totiž stovky kilometrů pobřeží ovládá teroristická skupina Islámský stát. Panuje proto strach, že se mezi příchozími migranty budu schovávat teroristé.

Témata:  uprchlíci Imigranti z Afriky a Blízkého Východu Itálie

Aktuálně se děje

31. května 2024 9:41

Stoltenberg chce požádat spojence, aby se zavázali poskytnout Ukrajině 40 miliard eur ročně

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg plánuje požádat spojence, aby se zavázali poskytnout 40 miliard eur ročně na financování vojenské pomoci pro Ukrajinu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy