reklama

Policie dnes prohledala 24 objektů na území metropole včetně bývalé mešity, 15 bytů, dvou kanceláří a šesti vazebních cel. Razie, která začala v šest hodin ráno, se zúčastnilo kolem 460 policistů. Do akce se zapojili i jejich kolegové v Hamburku a braniborském Rüdersdorfu, kteří v obou městech prohledali po jednom bytu.

Berlínská radnice zakázala činnost spolku Fussilet 33, který mešitu v západní části centra německé metropole provozoval. Modlitebnu navštěvovali především Turci a muslimové z oblasti Kavkazu.

"Vědělo se, že mešita je teroristickým hnízdem v hlavním městě," řekl dnes RBB odborník na terorismus Jo Goll. O jejím zákazu se uvažovalo už od roku 2015. Nakonec ho uspíšil prosincový teroristický útok Amriho, který mešitu také navštěvoval.

Dnešní zákrok sloužil mimo jiné k zabavení majetku spolku Fussilet 33. U příslušné banky si také německé úřady vyžádaly výpisy z konta za posledních šest měsíců.

Mešitu spolku Fussilet 33 navštěvoval ale také Tunisan Anis Amri, který loni 19. prosince spáchal atentát na vánoční trhy na berlínském náměstí Breitscheidplatz. Teroristický čin, během kterého Amri najel uneseným kamionem do davu na trzích, si vyžádal 12 obětí včetně jedné Češky.