Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko přitvrdí proti migrantům: Plánuje zvýšit počet deportací i zpřísnění zákonů

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Podobně jako Německo se i Rakousko potýká s komplikacemi při deporatacích odmítnutých žadatelů o azyl. Chce proto takovým osobám zpřísnit tresty. Nový zákon také počítá s prodloužením maximální délky vyhošťovací vazby z deseti až na 18 měsíců.

Migranti, kteří nebudou spolupracovat při své deportaci, by mohli podle vládního návrhu zákona dostat pokutu ve výši 5000 až 15.000 eur (135.000 až 405.000 Kč) nebo až šestitýdenní vězení, informovala dnes agentura APA.

"Je to důležitý signál směrem k převáděčům," uvedl ministr obrany Hans Peter Doskozil. Balíček zákonů, který obsahuje zpřísnění podmínek pro odmítnuté žadatele o azyl, se chytá vláda v parlamentu prosadit do léta.

Vzniknout by měla nově také takzvaná návratová centra, například v tranzitních zónách letišť, v nichž by rakouské úřady mohly zadržovat ty migranty, kterým jejich domovské země nevystavily dokumenty potřebné k návratu do vlasti.

Výrazné zlepšení situace v oblasti deportací si rakouská vláda slibuje také od dalšího opatření. Úřady již totiž nebudou muset dávat odmítnutým žadatelům o azyl dopředu vědět přesné datum jejich vyhoštění. Řada migrantů dosud totiž do daného termínu z místa svého pobytu zmizela.

Migranti, kteří Rakousko neopustí navzdory úřední výzvě, přijdou také o základní péči ze strany státu.

Kromě trestů a postihů chce ale vláda motivovat migranty k návratu do vlasti i pozitivně. "Osoby by měly dostávat i peníze, aby si ve vlasti mohly znovu vybudovat vlastní život," uvedl ministr vnitra Wolfgang Sobotka.

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy