Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská média se spojila, budou bojovat proti dezinformacím

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Koalice 37 francouzských a mezinárodních médií podporovaných firmou Google a mediální sítí First Draft spustila internetový server CrossCheck. Slouží pro ověřování informací a vyvracení nepravdivých tvrzení.

CrossCheck si například všímá informace šířící se po sociálních sítích, podle které se vůdkyně Národní fronty a favoritka prvního kola voleb Marine Le Penová pozastavila na twitteru nad tím, že francouzská televize odvysílala pohádku s hrdinkou zahalenou v šátku - přestože šlo o ruský animovaný seriál a na ruském venkově se šátky nosí běžně.

Ve skutečnosti se údajné šokující tvrzení objevilo na falešném účtu, se kterým pravá Le Penová nemá nic společného. Skutečný autor, přející si zůstat v anonymitě, prý chtěl takto předvést, jak snadno lze dezinformovat prostřednictvím twitteru.

Server CrossCheck má umožnit partnerům spojit úsilí při prosévání falešných informací a zveřejňovat články uvádějící skutečnosti na pravou míru, uvedla ředitelka First Draft Jenni Sargentová na tiskové konferenci.

"Považujeme za zajímavé spolupracovat s dalšími redakcemi, protože všichni děláme tuto práci ve své oblasti a jediná redakce nemůže reagovat na vše, co se děje," konstatoval Adrien Sénécat z deníku Le Monde.

Iniciativa byla podle agentury AFP zamýšlena na dobu volební kampaně, ale v případě úspěchu by mohla pokračovat. K partnerům patří velké celostátní deníky jako Libération, Le Monde a Les Echos, jakož i regionální média, časopisy, zpravodajské weby, tisková agentura AFP či společnosti Google a Facebook.

Témata:  Francie noviny a tisk internet

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy