Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin není geniální hráč, ale pouhá loutka? Novinář přinesl zcela nový pohled na aktuální dění

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva – Od doby, kdy důstojníci amerických zpravodajských služeb obvinili Rusko ze zasahování do listopadových prezidentských voleb, musí prezident Donald Trump opakovaně popírat obvinění,že je loutka Kremlu. Co když je to ale opačně? Co když není Vladimir Putin šachový mistr,ale pouze pěšák? Právě na to se v komentáři pro server Politico ptá novinář Marc Bennetts.

Podle Bennettse totiž existuje ještě jedno vysvětlení celé kauzy údajného vměšování Kremlu do voleb, které se může zdát neintuitivní, ale přesto možné. Co když je to Trump, kdo si hraje s Putinem? „Zvažte možnost, že Trump popletl Kreml svými nejasně pozitivními výroky o klíčových otázkách Ruska jako je zrušení ekonomických sankcí a uznání Krymu. Díky tomu by získal, aniž by o to zjevně požádal, pomoc v jeho boji o Bílý dům ve formě kybernetických útoků a falešných zpráv,“ vysvětluje novinář.

„Že je to zcela spekulativní a bez neprůstřelného důkazu? Rozhodně. Ale stejně je na tom často opakovaná fráze, že Trump je Manchurianský prezident a že každý jeho pohyb je řízen kódovanými zprávami z Moskvy. A Trumpův nedávný obrat z přátelského postoje ke Kremlu zvyšuje pravděpodobnost, že Putin byl po celou dobu figurkou v této hře,“ vysvětluje Bennetts.

Trump a jeho tým z kampaně podle něj nemusí ani věřit, že Kreml mohl být ve volbách rozhodujícím jazýčkem na vahách v jeho prospěch. Ale Trump jako outsider v kandidatuře do Bílého domu, mohl udělat cokoli, co mělo potenciál poškodit šance Hillary Clintonové, a považoval by to za zábavné. A udržet Rusy na Trumpově straně nestálo víc než občasná nejasná ujištění, že on jako prezident bude jednat s Ruskem jako rovnocenným partnerem, spíše než jako s protivníkem. Putin v zoufalé snaze zachránit ruskou churavějící ekonomiku a obnovit tuto velmoc, mohl udělat všechno ostatní sám, nastiňuje v komentáři novinář.

Rusové podle něj koneckonců potřebují Trumpa více, než on potřebuje je. „Americké a evropské sankce uvalené Obamovou administrativou na Kreml kvůli anexi Krymu spolu s nízkými světovými cenami ropy zasáhly tvrdě ekonomiku země. Přibližně 20 milionů lidí - asi 15 procent populace - žije pod hranicí chudoby, kterou vláda definovala příjmem jen 174 dolarů za měsíc. To je nárůst o 3 miliony lidí od roku 2014, kdy byly poprvé sankce uloženy,“ vysvětluje Bennetts působící v Moskvě.

Navíc se v Rusku budou příští rok konat prezidentské volby. „Nikdo nepochybuje o tom, že si Putin zajistí čtvrté funkční období do roku 2024. Ruská média ale uvádějí, že se Kreml obává nízké volební účasti, která by mohla ohrozit jeho autoritu. Pokud by Bílý dům uznal ruské úřady na Krymu, jehož zabavení ruskými silami vyvolalo divoké oslavy v Moskvě, dostal by Putin před volbou výrazný impulz. Americký prezident, který slíbil, že „nahlédne do" obou otázek, jako to udělal Trump v kampani, z republikána udělal kandidáta, který stál za to, aby do něj Putin investoval čas, prostředky a úsilí,“ píše novinář.

Kromě toho naznačuje, že Rusové teď působí, jako by byli podvedeni. „Když Bílý dům v prohlášení dne 14. února uvedl, že USA nezruší sankce, dokud Rusko nevrátí Krym zpět Ukrajině, prokremlští politici a státní média reagovala s rozhořčeným zmatkem. Podlézavé pokrývání Trumpa ze strany ruské státní televize, která oceňovala prezidenta USA jako „alfa samce" po jeho vítězství v listopadu, přes noc zmizelo. 'Kompletní blackout Trumpa,' napsal na twitteru Alexej Kovaljov, známý ruský novinář, který monitoruje mediální propagandu,“ připomíná Bennetts.

Ruští úředníci už také nelibě reagovali na rezignaci Michaela Flynna, bývalého poradce pro národní bezpečnost, který byl údajně v kontaktu s Sergejem Kislyakem, ruským velvyslancem ve Washingtonu, i na jmenování James „Mad Doga" Mattise ministrem obrany USA. Ten po uvedení do funkce oznámil, že NATO musí s Ruskem jednat z „pozice síly“.

A právě když se zdálo, že věci pro Moskvu nemohou být horší, Trump vyplnil volné místo vytvořené náhlým odchodem Flynna generálem Herbertem Raymondem McMasterem, ruským jestřábem, jehož jmenování potěšilo třeba senátora Johna McCaina, pravděpodobně největšího Putinova kritika v USA. Trumpova překvapující transformace z hrdiny na darebáka byla podle novináře úplně dokonána, když minulý týden slíbil, že americký jaderný arzenál bude nejlepší na světě, čímž varoval Moskvu před novým zbrojením.

„Zklamání v Rusku je hmatatelné. Je to tentýž Trump, který v průběhu volební kampaně vypadal tak slibně? Muž, který chválil Putina jako silného vůdce a který byl připravený rozcupovat zastaralé NATO? Kde je ten Trump, na jehož volební vítězství si připíjeli šampaňským? Kreml trvá na tom, že nikdy neviděl Trumpa skrze růžové brýle,“ připomíná Benntes s tím, že někteří politici spíše připomínají podnikatele, kteří byli podvedeni svým konkurentem.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.