Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA nestojí o válku, chtějí harmonii a stabilitu, vysvětloval Trump v Kongresu. Pak přidal slova o IS a NATO

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump ve svém prvním projevu k oběma komorám Kongresu zdůraznil, že USA nestojí o válku a konflikty, ale o harmonii a stabilitu. Věnoval se též NATO a Islámskému státu (IS).

"Amerika je připravená hledat nové přátele a uzavírat nová partnerství, pokud to bude ve shodě se společným zájmem," řekl prezident. Zdůraznil, že Amerika o konflikty nestojí, neboť se jí vždy lépe dařilo, když byl svět klidnějším místem.

Agentura DPA v této souvislosti připomenula, že Trump se opakovaně vyslovil pro spolupráci s Ruskem, a to především v boji proti terorismu.

Trump hovořil i o řešení humanitárních krizí, které doprovázejí válečná střetnutí. Jedinou možností podle něj je vytvořit takové podmínky, aby se lidé, kteří před násilím ve vlasti prchají, mohli vrátit zpět, a započít tak dlouhý proces obnovy země.

"Spojené státy podporují Severoatlantickou alianci, zároveň ale očekávají, že spojenci převezmou svůj díl odpovědnosti," uvedl dále Trump. Dodal, že aliance vznikla na základě spojenectví, které vyhrálo druhou světovou válku. Dodal, že tento blok vyhrál i studenou válku, neboť porazil komunisty.

Spojené státy budou v boji proti IS spolupracovat se všemi spojenci, a to včetně přátelských muslimských zemí. "Budeme spolupracovat s našimi partnery, a to včetně našich přátel a spojenců v muslimském světě, abychom tohoto strašného nepřítele smetli z povrchu země," řekl Trump.

Témata:  Donald Trump USA NATO (Severoatlantická aliance) Islámský stát Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy