Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN varuje: Mučení v Thajsku stále není trestným činem, lidé prostě "mizí"

Thajsko
Thajsko
Foto: www.molon.de

Bangkok/Ženeva - OSN kritizuje Thajsko kvůli tomu, že odložilo schválení návrhu zákona, který by měl zahrnout mučení a "mizení" lidí mezi trestné činy.

V Thajsku mučení není trestným činem; oběti v minulosti sice získaly odškodnění, ale pachatelé nemohli být souzeni, uvedla mluvčí úřadu OSN pro lidská práva Ravina Shamdasaniová. Úřad OSN byl podle ní informován, že thajský parlament dosazovaný vládnoucí juntou minulý týden přijetí zákona odložil.

Chybějící právní předpisy ohledně nezvěstných osob představují právní mezeru, kvůli níž nemohou být před soud postaveni bezpečnostní činitelé, kteří unášejí lidí a zabíjejí je, vězní nebo posílají do třetích zemí.

"Rozhodnutí neschválit uvedený návrh zákona má také velmi tvrdý dopad na rodiny zmizelých osob. Mají právo znát pravdu," dodala mluvčí.

Organizace Amnesty International (AI) loni uvedla, že thajská vojenská vláda po převratu, který armáda provedla v roce 2014, umožnila rozkvět "kultury mučení".

Témata:  Thajsko OSN (Organizace spojených národů) mučení vězňů

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy