Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět je na pokraji studené války. Vztahy Washingtonu a Moskvy jsou špatné, varují Rusové

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Washington/Moskva - Do prezidenta Spojených států Donalda Trumpa byla vkládána velká naděje na stabilizaci vztahů mezi Amerikou a Ruskem. Zklidnění vypjaté situace se ale nekoná, naopak. Svět je studené válce blíže, než kdy dřív, tvrdí ruské ministerstvo zahraničí.

Sergej Ryabkov, ruský náměstek ministra zahraničí, uvedl, že jeho země bude analyzovat poznámky prezidenta Trumpa směřované Kongresu. Podle agentury Reuters to uvedla agentura Interfax s tím, že Trumpova rétorika se začíná ostře vymezovat proti Rusku.

Nejde ale jen o několik poznámek z posledních dní. Už začátkem měsíce vyjádřili ruští představitelé znepokojení nad chováním Donalda Trumpa. Podle nich se "nakazil" protiruskými myšlenkami. Dodávají, že tyto tendence se objevily poté, co odešel poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn.

"Buď Trump nezískal potřebnou nezávislost a je neúspěšně zatlačován do kouta, nebo rusofobie už stihla infikovat novou administrativu, uvedl podle stanice Fox News poslanec Konstantin Kosachev.

Se změnou postojů proti Rusku může Flynn souviset víc, než se na první pohled jevilo. Kvůli svým vazbám na tuto zemi poradce rezignoval, podle ruských poslanců ale nebyl skutečným cílem. "Cílem nebyl Flynn, ale vztahy s Ruskem, uvedl na twitteru poslanec Alexej Pushkov.

Spojenectví Ruska a USA nenahrávají ani federální úřady, které prověřují nejen kontakty mezi Trumpovým týmem a Ruskem, ale i údajné ruské hackerské útoky, ke kterým mělo dojít v průběhu voleb. Ty nejprve Trump silně popíral, po schůzce s agenty CIA ale připustil, že by za nimi Rusové skutečně mohli stát.

Souběh skutečností Rusy nenechává chladnými. FoxNews s odkazem na agenturu AP uvedl, že mezi vysokými státními ruskými činiteli se hovoří o masivním zhoršení vztahů, které má být ještě horší, než za Trumpova předchůdce Baracka Obamy. Vztahy jsou tak podle Ruska nejchladnější od dob studené války.

Ruská propaganda se však stále snaží očišťovat jméno nového amerického prezidenta. Poukazuje na to, že mezi ním a Ruskem žádné vztahy nejsou a několik let nebyly. Sám Trump podotýká, že od Ruska si nebral žádné peníze ani jiné dary výměnou za nějaké protislužby či jako sponzorství své kampaně.  

Rusové jsou na vše sami

Přesto si Rusko uvědomuje, že ve Spojených státech asi nového spojence nezíská a ve světě, který je protkán aliancemi, zůstává osamoceno. Přiznal to ostatně i premiér Dmitrij Medveděv, který v rámci Ruského investičního fóra v Soči uvedl, že jeho zemi nikdo na pomoc nepřijde, bude-li to potřebovat.

"Nikdo nám s ničím nepomůže. Jen nám budou házet klacky pod nohy. Nikdo nám nic nedá, všeho si musíme dosáhnout sami. A proto jsme v unikátní pozici, kdy pokud budeme spolupracovat, dosáhneme všeho," uvedl podle ruských médií Medveděv.

Rusko se snažilo vidět spojence v mnoha zemích a v neposlední řadě se jej snažilo vidět i ve Spojených státech, podle premiéra se ale Rusové musí zbavovat iluzí, že by se v případě nouze mohli k někomu obrátit o pomoc. On sám v tom ale vidí výhodu a tvrdí, že ztráta těchto iluzí je ve skutečnosti užitečná.

Témata:  Rusko USA Donald Trump Dmitrij Medveděv

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy