Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidát na kancléře vyhrožuje: Na zvládnutí migrace se podílí jen pár zemí, tak to dál nejde

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Kandidát německé sociální demokracie (SPD) na kancléře a bývalý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz dnes prohlásil, že není možné, aby se na zvládnutí migrační krize podílelo jen několik evropských zemí. Konkrétně měl na mysli Maďarsko, ovšem jeho slova mířila i na Česko.

Přijímání uprchlíků dal při projevu v bavorském Vilshofenu do souvislosti s čerpáním evropských fondů. Politické projevy na Popeleční středu mají v Německu a zejména v Bavorsku dlouholetou tradici. Politici při nich často v pivních stanech před stovkami i tisícovkami posluchačů u piva hovoří v bouřlivé atmosféře výrazně přímočařeji než při jiných příležitostech. 

"Německo udělalo, co největší země Evropské unie udělat musela. Přijali jsme nejvíce lidí v Evropě," řekl dnes Schulz, podle něhož může být Německo hrdé na to, jak situaci v letech 2015 a 2016 zvládlo.

Právě solidarita je podle něj základem evropské spolupráce. "Chci ale hned dodat, že se Německu ode všech solidarity nedostalo," uvedl Schulz, který jmenovitě zmínil maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten dříve prohlásil, že migrační krize není maďarským, ale německým problémem.

Solidarita je podle Schulze princip a není možné, aby se jí některé země dovolávaly při prosazování sankcí proti Rusku nebo při čerpání evropských fondů, ale odmítaly ji při přijímání běženců. "Solidarita není jednosměrka," prohlásil za potlesku několika tisícovek posluchačů kandidát SPD.

Česko by do konce letošního roku zčásti dobrovolně a zčásti kvůli povinným kvótám mělo přijmout několik tisíc uprchlíků. Ve skutečnosti jich zatím koaliční vláda Bohuslava Sobotky přijala jen velmi málo a podle všeho nesplní ani svůj dobrovolný závazek.

Témata:  Martin Schulz Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy