Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský učenec udeřil: Obhájci globalizace a lidských práv jsou spiklenci teroristů. Chtějí zničit islám

islám
islám
Foto: Pixabay

Káhira - Šajch Muhammad Ahmad Tájib z káhirské univerzity Al-Azhar vystoupil v úterý s projevem, podle kterého podporovatelé potratů, změn pohlaví a globalizace usilují o zničení monoteistických náboženství. 

Vysoká islámská autorita tvrdí, že obhájci lidských práv a míru jsou často spiklenci teroristů a že Západ přehlíží křesťanský extremismus, ale zdůrazňuje násilí muslimů, píše agentura AP.

Podle imáma se příznivci potratů, změn pohlaví a globalizace snaží „zničit všechna abrahámovská náboženství," tedy nejen islám, ale i judaismus a křesťanství. Ti, kteří obhajují lidská práva a celosvětový mír, jsou často tajně dohodnutí s teroristy, tvrdí duchovní považovaný za jeden z nejvýznamnějších hlasů sunnitských muslimů.

Globalizace ohrožuje jedinečný charakter různých národů, tvrdí klerik, kterého loni v květnu přijal ve Vatikánu papež František. Západ podle něj přehlíží křesťanský a židovský extremismus, ale zdůrazňuje pouze násilné činy páchané jménem islámu, dodal Tájib, který zároveň odsoudil předloňské teroristické útoky v Paříži i samozvaný Islámský stát.

Už předloni v únoru imám v Mekce vyzval k reformě učení islámu. Jako příčinu islámského extremismu označil chybný historický výklad koránu. Vyzval také k uspořádání konference všech větví islámu s cílem pokusit se o smíření. „Musíme odložit stranou naše spory, které nám vynesly jedině oslabení a ponížení," prohlásil. Islámské národy podle něj čelí „hrozbě neokolonialismu". Světové velmoci se podle šajcha snaží rozdělit muslimy a vládnout jim – a tak využívají sektářské napětí, které mezi nimi panuje.

Témata:  Islám muslimové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy