reklama

Odsouzený sedmatřicetiletý Eritrejec Abraham Ukbagabir požádal prostřednictvím svého právníka, aby byl převezen do rodné Eritreje poté, co mu bylo vyhrožováno a co byl několika vězni v různých švédských věznicích zbit, informuje deník  Afton Bladet.

Dne 10. srpna 2015 šel Ukbagabir do Ikei ve městě Västerås v centrálním Švédsku. Vešel přímo do kuchyňského oddělení, kde popadl nůž a bez varování ubodal ženu (55) a jejího syna (28). Poté nůž obrátil proti sobě a pokusil se spáchat sebevraždu, ale neuspěl.

Jen několik hodin před útokem se muž dozvěděl, že jeho žádost o azyl byla zamítnuta. Brzy měl být deportován zpátky do Itálie, kde poprvé požádal o azyl před cestou do Švédska. Ukbagabir žil v Itálii několik měsíců a pracoval tam jako rybář.

Během soudu Eritrejec přiznal, že útok byl pomstu za to, že úřady odmítly jeho žádost o azyl, ale tvrdil, že své oběti nechtěl zabít. Jeho slova však byla soudem odmítnuta a muž byl odsouzen na doživotí.

Jedním z posledních případů násilí vůči Ukbagabiruovi se stal loni v říjnu, kdy byl surově zbit chovanci ve vězení v Tidaholmu. Tam byl přesunut poté, co byl v srpnu 2016 zbit v jiném zařízení. Nějakou dobu byl dokonce umístěn v samovazbě.

Švédské ministerstvo spravedlnosti má teď v plánu kontaktovat eritrejské orgány - potenciální přesun musí schválit Švédsko i Eritrea.