Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penové dochází dech? Fillon by ji porazil v prvním kole, ukázal průzkum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Paříž - Další předvolební průzkum ve Francii naznačuje velkou změnu. Centrista Emmanuel Macron by porazil kandidátku krajní pravice Marine Le Penovou i v prvním kole.

Dosud přitom sondáže prezentovaly Le Penovou jako vítězku úvodního volebního souboje, která však prohraje druhé kolo s jakýmkoli soupeřem s reálnými šancemi na postup.

Macron by podle ankety výzkumné agentury Odoxa získal v dubnovém prvním kole hlasy 27 procent voličů, zatímco šéfku Národní fronty by podpořilo 25,5 procenta voličů. Na třetím místě by zůstal kandidát republikánské pravice François Fillon s 19 procenty.

Pokud by však místo expremiéra Fillona kandidoval jeho zvažovaný náhradník Alain Juppé, skóre by podle průzkumu bylo zcela jiné a mnohem těsnější. První kolo by vyhrál právě on s 26,5 procenta hlasů, za ním by skončil Macron s 25 procenty. Le Penová by byla o bod zpět a do druhého kola by se vůbec nedostala.

Témata:  Marine Le Pen François Fillon volby ve Francii Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy