reklama

Podle agentury Reuters dnešní střety vzbuzují obavy z bratrovražedných konfliktů o moc na severu země, kde vládní jednotky vedou ofenzivu proti IS v jeho poslední významné baště Mosulu.

Pešmergové z Rojavy (Rojava Peshmerga, RP) jsou brigáda asi 5000 syrských Kurdů, které v Iráku vycvičili iráčtí pešmergové, ozbrojené milice tamního autonomního Kurdistánu. Nedávno se přesunuli k syrské hranici, návrat do Sýrie ale odkládají kvůli možným střetům se syrskými kurdskými milicemi YPG.

Dnešní incident nastal poté, co pešmergové vstoupili na území, které ovládají jezídské milice YBS. Ty jsou spřízněné se Stranou kurdských pracujících (PKK), která bojuje v Turecku proti vládě. Pešmergové z RP jsou spojenci iráckých pešmergů z autonomního iráckého Kurdistánu, jehož vláda má dobré vztahy s tureckou vládou.

Boje s teroristickou organizací Islámský stát umožnily Kurdům rozšířit jejich vliv na další území v Iráku a Sýrii, vyvolaly ale také boj o moc mezi jejich jednotlivými frakcemi. Do bojů na severu Sýrie vstoupilo loni Turecko, jehož deklarovaným cílem je poražení teroristů z IS. Netají se ale ani tím, že chce zamezit většímu vlivu Kurdů na severu Sýrie u hranic s Tureckem.

„Je to boj o moc mezi dvěma politickými skupinami, ale obětí jsou jezídové," uvedl jeden z obyvatel oblasti Sindžár, v níž tvoří jezídové většinu. Dodal, že by přece všichni měli bojovat proti teroristům z IS. Jezídové jsou náboženská komunita a jejich etnický původ je některými také vykládán jako kurdský.