Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajnosti v Číně: Peking tají informace o plánovaných výdajích na armádu

Čínská armáda disponuje novým obřím letounem Y-20.
Čínská armáda disponuje novým obřím letounem Y-20.
Foto: CNN

Peking - Na rozdíl od předchozích let Čína tentokrát nezveřejnila žádné podrobnosti o plánovaných výdajích na armádu. Omezila se jen na strohá konstatování, že dojde k posílení námořní a vzdušné obrany.

Čínská ministerstva financí a obrany nepředložila Všečínskému shromáždění lidových zástupců v novém rozpočtu konkrétní výši výdajů. Čína přitom v minulosti opakovaně tvrdila, že její výdaje na armádu jsou zcela transparentní.

"Podpoříme snahy o reformu národní obrany a ozbrojených sil s cílem vystavět pevnou obranu a silné ozbrojené síly, které odpovídají mezinárodnímu postavení Číny a v souladu s naší národní bezpečností a rozvojovými zájmy," stojí podle agentury Reuters v rozpočtu předloženém parlamentu. Detailní čísla ale dokument neobsahuje.

Mluvčí čínského parlamentu, jehož výroční zasedání začalo v pekingském Paláci lidu, už v sobotu informovala, že výdaje na armádu, stoupnou "zhruba o sedm procent".

Podle některých pozorovatelů jsou čínské výdaje na armádu ve skutečnosti mnohem vyšší, protože Peking do oficiálních statistik nezahrnuje řadu položek jako například nákup armádního vybavení v zahraničí.

Premiér Li Kche-čchiang ve svém proslovu k parlamentu slíbil hluboké reformy čínské armády. "Posílíme naši námořní a vzdušnou obranu i kontrolu hranic a zajistíme důležité operace spojené s bojem proti terorismu," uvedl předseda vlády.

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy