Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stanné právo v Bahrajnu? Parlament schválil stíhání civilistů vojenskými soudy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: news.com

Dubaj - Bahrajn radikálně změnil ústavu, před vojenský soud bude nově možné postavit i civilisty. Vláda tento krok zdůvodnila bojem proti terorismu, aktivisté ale varují před nepokoji.

V Bahrajnském království žije asi 1,4 milionu obyvatel, z nichž většinu tvoří šíité. U moci je ale sunnitská dynastie Chalífů. A právě to je zdrojem trvající nespokojenosti šíitů, kteří se dožadují demokratických reforem. V revolučním roce 2011 vláda použila proti demonstrujícím sílu a při protestech zahynulo několik desítek lidí. Před soud pak postavila desítky svých oponentů.

Po protestech z roku 2011 se panovník snažil situaci uklidnit mírným rozšiřováním pravomocí parlamentu, změny ale podle opozice nebyly dostatečné. Novou vlnu tažení proti šíitům zahájilo bahrajnské zhruba před rokem.

"Iniciativa vzešla od krále a pokud to ratifikuje, pak bude osobně zodpovědný za všechny následky, které toto represivní opatření vyvolá," uvedl dnes ke změnám ústavy advokát Bahrajnského institutu pro lidská práva a demokracii. Dodal, že se tak de facto v zemi zavádí stanné právo.

Jedete do Bahrajnu?

Možné riziko pro cestovatele mohou představovat protivládní demonstrace a protestní akce šíitské komunity, ke kterým dochází zpravidla o víkendech. Při protestech jsou často páleny pneumatiky a občasně používány improvizované výbušniny. Poměrně časté jsou útoky na policejní stanice. Vždy existuje vážné riziko eskalace, upozorňuje MZV ČR na svém webu.

Přestože jsou protesty směřovány proti sunnitskému vedení země, mohly by se obrátit i proti přítomným cizincům. Bezpečnostní složky země jsou oprávněny k potlačení nepovolených demonstrací používat slzný plyn a další prostředky. Účast na nepovolené protivládní demonstraci může přinést právní postihy.

Témata:  Bahrajn terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy