Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bahrajnu zemřel viceadmirál USA. Velel strategickým bojovým operacím

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: U.S. NAVY

V Bahrajnu bylo nalezeno tělo viceadmirála Scotta Stearneyho, který velel operacím amerického námořnictva na Blízkém východě. Americká armáda oznámila, že se nepředpokládá, že je za viceadmirálovou smrtí násilí. Stanice CBS uvedla, že zdroje z ministerstva obrany smrt považují za "zřejmou sebevraždu".

Tělo bylo nalezeno ve Stearneyho rezidenci v sobotu. Případ vyšetřuje americké námořnictvo spolu s bahrajnským ministerstvem vnitra. Velení námořních operací převzal zástupce velitele páté flotily kontradmirál Paul Schlise. Stearney svou funkci zastával od května.

VADM Scott #Stearney, the US #Navy's commander naval forces in #Central Command and of the US #Fifth Fleet, was found dead in his quarters in Bahrain. No foul play is suspected. He'd just taken over in May. https://t.co/xLMikXFfBd pic.twitter.com/S2rxlCdLcg

— Chris Cavas (@CavasShips) 1. prosince 2018

Velitel námořních operací admirál John Richardson řekl, že Stearneyho smrt je hrozná zpráva pro rodinu, pátou flotilu a celé námořnictvo. "Byl to oddaný manžel a otec, dobrý přítel všech," řekl Richardson. Stearney u námořnictva sloužil od roku 1982.

USA mají v Bahrajnu námořní základnu, k níž patří také pátá flotila. Řídí se z ní operace například v Rudém moři i Perském zálivu. Vzhledem k blízkosti Íránu je považovaná za důležitý post. Jejím posláním je také chránit trasu ropných tankerů.

Témata:  Bahrajn U.S. Navy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.