Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smrtící zbraně pro Ukrajinu? Způsobíte tragédii, vzkazuje Moskva do USA

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev/Moskva – Postoj nové americké administrativy k situaci na Ukrajině je stále nejistý. Americký generál působící ve velení štábu amerických sil v Evropě ujistil, že USA budou vynakládat úsilí k tomu, aby pomohly Ukrajině nastolit mír a bezpečnost v zemi. Výbor pro dotace sněmovny reprezentantů amerického Kongresu ale navrhl razantně snížit výdaje na vojenskou pomoc Ukrajině. A do toho se ozývá také Rusko.

Ředitel strategické a politické správy štábu velení ozbrojených sil USA v Evropě generálmajor David Allvin prohlásil, že „Spojené státy americké a Ukrajina jsou partnery. Budeme vynakládat úsilí k tomu, abychom pomohli nastolit mír a bezpečnost na území vaší země". Jeho slova citovala v pátek tisková služba ministerstva obrany Ukrajiny. Kongresový výbor pro dotace ale podle amerických médií na druhé navrhl snížit více než dvojnásobně výdaje na vojenskou pomoc Ukrajině – ze 350 na 150 milionů dolarů. V rozhodnutí kongresmanů se uvádí, že tyto peníze mohou být vynaloženy na dodávky smrticích zbraní.

Podle Ruska ale musí nová americká administrativa musí pochopit, že dodávky smrticích zbraní Kyjevu mohou způsobit další tragedie, zdůraznil na konci února náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

„Budeme také vysvětlovat nové administrativě historii a nynější stav vnitřního konfliktu na Ukrajině. Kongres USA žádá, aby byly zahájeny dodávky tak zvaných smrticích zbraní na Ukrajinu. Proto je důležité, aby v Bílém domě a na americkém ministerstvu zahraničí pochopili, že to může způsobit další tragedie, a pocítili svou odpovědnost," řekl ve Státní dumě Rjabkov.

Tím ale neskončil. Jen o pár dní prohlásil, že Moskva vyzývá Kyjev a Washington, aby si to třikrát rozmysleli, než zahájí kroky, jež mohou způsobit další destabilizaci v Donbasu.

„Kdyby američtí a další kolegové uposlechli našich výzev nepodnikat kroky, jež poskytnou kyjevské vládě iluzi, že místo splnění Minských dohod může sílou vyřešit existující problémy, kdyby podobné kroky nepodnikali kolegové v USA a dalších zemích, byla by tam zřejmě dnes mnohem lepší situace," řekl Rjabkov podle agentury Sputnik. Podle slov náměstka Moskva uvítá rozhodnutí a opatření, která budou prospěšná zmírnění napětí a povzbudí splnění Kyjevem všech Minských dohod.

Na východě Ukrajiny sice papírově panuje příměří, realita je ale jiná. Ukrajinská agentura Unian informuje o tom, že jen v sobotu došlo k celkem 110 útokům na ukrajinské pozice, při kterých zahynul jeden ukrajinský voják, dalších 10 prý bylo zraněno. Z Ruska v té souvislosti přichází velmi varovná slova.

O den dříve, tedy v pátek, došlo k útoku východoukrajinských separatistů na zvláštní monitorovací misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Rusko USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy