Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moře v Británii vyplavilo velmi neobvyklé zvíře. Byli jsme omráčeni, přiznává nálezce tvora

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Londýn – Velmi neobvyklý objev učinila britská rodina při své procházce po pláži v Devonu. Moře tam na pláž vyplavilo zvláštně vypadajícího žraloka. Podle vědců jde o ojedinělý jev, protože podobný druh se vyskytuje pouze v tropických vodách.

Britská rodina při procházce po pláži v Devonu v Plymouthu velmi podivné zvíře. Otec objev vyfotil a snímky poslal do Národního námořního videa v Plymouthu. „Pravidelně navštěvujeme tuto pláž a nikdy jsme nic takového neviděli. Celá moje rodina byla omráčena, protože to zvíře bylo skutečně neobvyklé, ale byl to nepochybně žralok,“ uvedl Ross Spearing, který rybu objevil.

Crocodile Shark found washed up in Hope Cove #Devon - first record of this species in British waters! https://t.co/WNJpS0NWrM #diversesharks pic.twitter.com/zOKDKKkazP

— The Shark Trust (@SharkTrustUK) 2. března 2017

Podle odborníků jde o vzácný druh žraloka příbuzného se žralokem bílým, který se nikdy předtím ve vodách u Devonu neobjevil. Jde o žraloka krokodýlího, který žije v tropických vodách. Žralok má výrazné špičaté zuby a velké oči, dospělý jedinec měří asi jen metr váží asi šest kilogramů.

Obvykle se nacházejí v hlubokých vodách jižně od Karibiku v Atlantiku a živí se malými mořskými tvory, například rybami a chobotnicemi. Podle odborníků jej zřejmě zabila studená voda, na kterou není tento druh zvyklý.

James Wright, kurátor Plymouthského akvária, řekl: „Tento druh nebyl nikdy předtím ve Velké Británii zaznamenán. Je pravděpodobné, že jde ojedinělý incident. V tomto ročním období, kdy jsou vody kolem Velké Británii nejchladnější, je tento výskyt je velmi neobvyklý."

„U všech žraloků, ale zejména těch méně obvyklých, jsou veškeré informace, které můžeme získat, užitečné, takže je skvělé, že tohle bylo hlášeno a identifikován," dodal Paul Cox, výkonný ředitel organizace Shark Trust.

Témata:  Velká Británie žraloci moře

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy