reklama

Tento postup Maďarsko již dříve v zásadě uplatňovalo, ale muselo jej zrušit v roce 2013 na nátlak Evropské unie, vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a Evropského soudu pro lidská práva.

Premiér Viktor Orbán v lednu návrat k zadržování migrantů avizoval s tím, že tento krok odporuje unijním pravidlům, ale přesto půjde do přímého střetu s EU, připomněla agentura AFP.

Nový zákon zajistí, že "nikdo nebude moci vstoupit do Maďarska a Evropské unie bez povolení", uvedl ministr vnitra Sándor Pintér. Ochránci lidských práv namítají, že nová, přísnější pravidla zbaví uprchlíky mezinárodní ochrany.

Mluvčí vysokého komisaře OSN pro uprchlíky už nový zákon odsoudila. "Tento zákon porušuje závazky Maďarska vůči mezinárodním a evropským normám a bude mít strašný fyzický a psychický dopad na ženy, děti a muže, kteří už hodně vytrpěli," zdůraznila Cécile Pouillyová.

V současnosti žadatelé o azyl pobývají během vyřizování svých žádosti v zařízeních s volným režimem. Migranty zadržené ve vzdálenosti osmi kilometrů od jižní hranice Maďaři dosud posílali rovnou zpět do Srbska či Chorvatska.

Šéf úřadu Orbánovy vlády János Lázár minulý měsíc uvedl, že migranti by museli během vyřizování své žádosti o azyl pobývat v pohraničních uprchlických táborech vystavěných z obytných kontejnerů. Opatření by ale mělo být aktivováno pouze v případě, že vláda v souvislosti s mimořádným přívalem migrantů vyhlásí výjimečný stav, doplnil šéf úřadu vlády.

Loni požádalo o azyl v Maďarsku 29.432 migrantů, ale drtivá většina pokračovala v cestě na Západ. Pouze 452 uprchlíků azyl dostalo. Do Maďarska od 1. ledna dorazilo 345 migrantů. Minulý měsíc bylo žadatelů o azyl celkem 586.