Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polská vláda schválila kontroverzní návrh zákona, podle expertů oslabí soudní moc

Strana Právo a spravedlnost (PiS)
Strana Právo a spravedlnost (PiS)
Foto: pis.org.pl

Varšava – Kabinetu premiérky Beaty Szydlové v úterý schválil návrh zákona, který parlamentu dá větší slovo při jmenování soudců. Podle odborníků tento krok oslabí soudní moc.

„Společnost musí vykonávat kontrolu všech mocí," řekl podle agentury náměstek ministra spravedlnosti Marcin Warchol. „Soudy jsou jednou ze tří mocí, nikoli nadřazenou mocí, která je vyhrazena občanům, lidu," dodal.

Jestliže navržený zákon schválí parlament a prezident ho podepíše, nový normativní akt ukončí mandáty současných členů soudcovské rady a dá zákonodárnému sboru právo zvolit 15 z 25 členů KRS. Rada má přitom široké pravomoci při jmenování soudců. Její členové jsou doposud z většiny vybíráni soudci na čtyřleté funkční období.

Připravovaný právní předpis vlády je zjevně dalším krokem strany Právo a spravedlnost (PiS) s cílem získat kontrolu i nad justicí po výrazném vítězství v parlamentních volbách v roce 2015. Začátkem loňského roku parlament již schválil novelu zákona, na jejímž základě byly sloučeny funkce ministra spravedlnosti a generálního prokurátora.

Kromě toho je vláda obviňována nejen doma, ale i v zahraničí, včetně Evropské komise, z kroků podkopávajících legitimitu a efektivitu ústavního soudu.

Plánovaná změna se nelíbí polskému ombudsmanovi ani soudcovské radě (KRS), která je vrcholným soudcovským orgánem v zemi, tento krok naruší ústavně zakotvenou dělbu mocí - zákonodárné, výkonné a soudní.

Témata:  Polsko soudy Právo a spravedlnost

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy