reklama

Po jednání s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem to dnes v americkém hlavním městě prohlásil šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin. Informoval o tom kyjevský tisk s odvoláním na ukrajinské diplomaty v USA.

Klimkin reagoval na spekulace amerických médií, že válka na východě Ukrajiny mezi armádou a separatisty se po nástupu Donalda Trumpa do funkce amerického prezidenta může stát předmětem obchodu s Moskvou, která by mohla upustit od podpory ukrajinských povstalců výměnou za zrušení amerických sankcí proti Rusku. Ty vyhlásila vláda Baracka Obamy po ruské anexi Krymu před třemi lety.

„Velmi hlasitě zaznělo přesvědčení, že v žádném případě nemůže nastat žádná mytická výměna, formální ani neformální. Problém Ukrajiny se za žádných okolností nebude řešit v kontextu s jinými otázkami," uvedl Klimkin

Tillerson podle agentury Unian ukrajinského ministra ujistil, že USA budou Ukrajinu "důsledně podporovat" v boji s ruskou agresí a budou rovněž Kyjevu pomáhat se zaváděním hospodářských a politických reforem.