Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude muset Británie EU nahradit miliardové ztráty? OLAF poukázal na dlouholetý problém

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Brusel - Úřad pro boj proti podvodům (OLAF) dnes oznámil, že Velká Británie po léta ignorovala rozsáhlé celní podvody se zbožím dováženým z Číny a způsobila tak Evropské unii značné ztráty. Informovala o tom agentura DPA.

OLAF dodal, že během tří let tyto podvody připravily unijní rozpočet o téměř dvě miliardy eur (54 miliard Kč), které by EU nyní měla po Británii požadovat.

Britská celní a berní služba (HMRC) však tento výpočet zpochybnila. Mluvčí Evropské komise se podle agentury Reuters odmítl vyjádřit k tomu, zda bude Brusel peníze po Británii skutečně požadovat.

Jedná se o podvody se zbožím nakupovaným v Číně a dodávaným přes Británii na kontinent. Podvodníci se podle úřadu vyhýbali placení cel pomocí falešných faktur a celních prohlášení, napsala agentura AP.

OLAF tvrdí, že tyto podvody v Británii vzkvétaly, zatímco jiné členské země EU podnikaly kroky k jejich zastavení. „OLAF spočítal, že rozpočet EU utrpěl ztrátu 1,987 miliardy eur v podobě ušlých cel u textilu a obuvi dovážených v letech 2013 až 2016 z Číny přes Británii," uvedl úřad.

Témata:  Velká Británie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy