Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Králičí nora skrývala 700 let staré tajemství

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn – Nenápadná králičí nora ve Velké Británii zakrývala vstup do neuvěřitelného jeskynního komplexu spojeného s tajemnými templáři. Informují o tom britská i americká média. Server Mirror zveřejnil fotografie zobrazující pozoruhodnou síť chodeb starou až 700 let.

Jeskyně se nachází pod polem v britském Shropshire a byly používány středověkým mnišským řádem, který bojoval v křížových výpravách. Snímky, které zveřejnil britský Mirror i Daily Mail pořídil fotograf Michael Scott.

Rabbit hole leads to 700yearold secret Knights Templar cave network. https://t.co/tpiG8WFYKI pic.twitter.com/TRSHuiM8Dt

— Report UK (@ReportUK) 8. března 2017

Americký server Fox News místo přirovnává ke scénám z filmu „Indiana Jones a poslední křížová výprava“. „Motal sem se po polích, abych to našel. Pokud byste nevěděli, že to tam je, prošli byste přímo kolem ní,“ popisuje místo fotograf, který se rozhodl místo nafotit poté, co viděl on-line video z jeskyně.

The secret world of Knights Templar revealed:Caverns used by the shadowy warrior monks 700 yrs ago are just a few feet inside a rabbit hole pic.twitter.com/P42gbqPMKn

— Hans Solo (@thandojo) 8. března 2017

Asi 700 let staré jeskyně jsou spojovány templáři - katolickým vojenským řádem, který hrál klíčovou roli během křížových výprav. Skupina Chudí rytíři Krista a Šalomounova chrámu, jak zní celý název templářů, byla jeden z nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku. Řád byl pravděpodobně založen roku 1120 jako důsledek první křížové výpravy do Svaté země (1096–1099). Zrušen byl v roce 1312 bulou Vox in excelso jako řád nepotřebný, čemuž dozajista pomohla nařčení z hereze. 

Jeskyně byla řadu let zavřená a nepřístupná. Majitele pozemku k tomuto kroku v roce 2012 vedl údajně fakt, že v něm lidí prováděli rituály spojené s černou magií. Zatímco někteří lidé věří, že jeskyně jsou 700 let staré, jiní si myslí, že komplex byl vytesal stoupenci templářů až v 17. století.

Témata:  Velká Británie historie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy