reklama

Dvojměstí Káhira-Gíza s dalšími přilehlými městy tvoří aglomeraci Velká Káhira zahrnující 22,8 milionů obyvatel. Do konce roku by se podle společnosti Euromonitor International toto číslo mělo zvýšit o 500.000. Velká Káhira by tak byla domovem zhruba čtvrtiny Egypťanů, kterých je celkem asi 92 milionů.

"Mnoho rodin na jihu Egypta se kvůli extrémní chudobě rozhodne mít mnoho dětí. Rodiče totiž doufají, že je potomci jednou zaopatří. Tyto děti se v dospělosti většinou stěhují za prací do velkých měst," řekla Majsa Šaukíová z egyptského ministerstva pro populaci.

"Značná část těchto rodin také čeká, až se jim místo dívky narodí chlapec, který jim pomůže s těžší prací a nebudou si tak muset najímat dělníka," dodala. Vláda podle Šaukíové proti extrémnímu populačnímu růstu bojuje novými vzdělávacími programy.

Káhira je přelidněná hlavně kvůli migraci z chudších částí země. Egyptské úřady označily 351 káhirských slumů za nevhodné pro život. V některých z nich chybí tekoucí voda a kanalizace. Odhaduje se, že v těchto slumech žije asi 850.000 lidí.