Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Franciii začíná proces s teroristou známým jako Carlos a Šakal

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Paříž - Ve Francii dnes začíná soudní proces s venezuelským teroristou Ilyichem (Iljičem) Ramírezem Sánchezem kvůli atentátu v centru Paříže v roce 1974.

Sedmašedesátiletý muž, který je známý spíše pod přezdívkami Carlos či Šakal, si již ve Francii odpykává doživotní vězení za řadu vražd a útoků, které v zemi spáchal nebo zorganizoval.

Carlos bude nyní u soudu čelit obvinění, že v září 1974 v pařížském nákupním centru ručním granátem zabil dva lidi a dalších 34 zranil. Pokud bude shledán vinným, může dostat již třetí trest doživotního vězení, napsala agentura AP.

Carlos byl téměř 20 let nejhledanějším teroristou světa. V 70. a 80. letech se skrýval mimo jiné v řadě tehdejších komunistických zemí a několikrát přicestoval i do Československa. Jeho teroristickou kariéru ukončila v srpnu 1994 v Súdánu banální operace, údajně liposukce, po níž byl ještě pod vlivem anestetik súdánskou policií předán Francii. Francouzský soud pak na Štědrý den 1997 Carlose odsoudil k doživotnímu vězení.

Témata:  Ilich Ramirez Sanchez Šakal terorismus Francie soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy