Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šakal od soudu odešel s dalším doživotím, proces označil za absurditu

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Paříž - Venezuelský terorista Ilich Ramírez Sánchez alias Carlos či Šakal dostal doživotní trest za atentát z roku 1974. Trest dnes vynesl pařížský soud.

Carlos (67) byl obžalován ze zabití dvou lidí a zranění dalších 34 osob při atentátu v centru Paříže v roce 1974. Proces označoval za absurdní, protože se zabýval činem starým 42 let.

Terorista se v roce 1979 v rozhovoru v arabských médiích přiznal, že granát hodil, po dopadení v roce 1994 ale čin popřel.

K doživotí byl Carlos odsouzen už dvakrát. Jednou za vraždu tří mužů, včetně dvou policistů, z roku 1975, podruhé za čtyři pumové atentáty, které si v letech 1982 a 1983 vyžádaly 11 mrtvých a na 150 zraněných v Paříži, v Marseille a ve dvou vlacích.

Carlos byl téměř 20 let nejhledanějším teroristou světa. V 70. a 80. letech se skrýval mimo jiné v řadě tehdejších komunistických zemí a několikrát přicestoval i do Československa. Jeho teroristickou kariéru ukončila v srpnu 1994 v Súdánu banální operace, údajně liposukce, po níž ho ještě pod vlivem anestetik súdánská policie předala Francii. Francouzský soud pak na Štědrý den 1997 Carlose poprvé odsoudil k doživotnímu vězení.

Témata:  Ilich Ramirez Sanchez Šakal Francie soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy