Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Paříži začal ostře sledovaný proces s venezuelským teroristou "Šakalem"

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž - Ve Francii dnes začal soud s venezuelským teroristou Ilyichem Ramírezem Sánchezem (67) alias Carlosem či Šakalem. Tentokrát je obviněn z krvavého atentátu v centru Paříže v roce 1974. Muž odmítá označení terorista a považuje se za bojovníka proti imperialismu.

Carlos čelí obvinění, že 15. září 1974 hodil odjištěný granát v nákupním centru Publicis, které bylo na rohu třídy Saint-Germain a ulice Rennes. Zemřeli tehdy dva lidé a 34 osob bylo zraněno.

Terorista se v roce 1979 v rozhovoru v arabských médiích přiznal, že granát hodil, po dopadení v roce 1994 ale čin popřel. Hrozí mu doživotní vězení.

"Konečně došlo na proces! Oběti čekají tak dlouho na to, aby Carlos byl uznán vinným a odsouzen. Rány obětí se nikdy nezahojily," prohlásil advokát Georges Holleaux, který zastupuje vdovy po dvou zabitých mužích a další tehdy nějak poškozené osoby.

Carlos se dnes po příchodu do sálu usmíval. Políbil ruku své advokátky a současně manželky Isabelly Coutantové-Peyreové, která si žalářovaného teroristu vzala v roce 2001.

K doživotí byl Carlos odsouzen už dvakrát. Jednou za vraždu tří mužů z roku 1975. Podruhé za čtyři pumové atentáty, které si v letech 1982 a 1983 vyžádaly 11 mrtvých a na 150 zraněných v Paříži, v Marseille a ve dvou vlacích.

Carlos byl téměř 20 let nejhledanějším teroristou světa. Několikrát přicestoval i do Československa. Jeho teroristickou kariéru ukončila v srpnu 1994 v Súdánu banální operace, údajně liposukce, po níž ho ještě pod vlivem anestetik súdánská policie předala Francii.

Témata:  Ilich Ramirez Sanchez Šakal Francie soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy