Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dozorce z Osvětimi se podílel na holokaustu, dnes se za to u soudu omluvil

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Berlín - Reinhold Hanning (94), bývalý dozorce v Osvětimi, se dnes u soudu v německém Detmoldu omluvil, že nečinně přihlížel páchání bezpráví.

Hanning sloužil v Osvětimi od ledna 1943 do června 1944, a podle Centrály pro zločiny nacismu se tak podílel na holokaustu. Střežil údajně nejen tábor, ale dohlížel i na přijíždějící transporty.

Bývalý člen jednotek SS je obžalovaný z podílu na vraždě 170.000 lidí. "Stydím se za to, že jsem přihlížel bezpráví a nic jsem proti tomu neudělal," uvedl Hanning. "Je mi to upřímně líto," dodal s tím, že lituje, že byl členem zločinecké organizace, která je zodpovědná za smrt mnoha nevinných lidí a zničení nespočetných rodin.

Před samotným prohlášením přečetli Hanningovi obhájci před soudem 23stránkovou zprávu o jeho dětství a působení ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Obžalovaný v ní přiznává, že o páchání masových vražd věděl. Zároveň ale zpráva vykresluje obraz muže, který se proti svému povolání do služby a pozdější činnosti jako táborový dozorce neměl šanci bránit.

Témata:  Reinhold Hanning Německo Osvětim

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy