Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hanning (94) dostal pět let, dělal dozorce v Osvětimi a podporoval masové vraždění

Koncentrační tábor Osvětim
Koncentrační tábor Osvětim
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Detmold - Dozorce z Osvětimi Reinhold Hanning (94) dostal pětileté vězení. Německý soud ho shledal vinným z podílu na vraždě 170 tisíc lidí.

Zatím není jasné, zda se některá ze stran proti rozsudku neodvolá. Prokuratura žádala šestiletý trest, obhajoba osvobození. "Byl jste téměř půl druhého roku v Osvětimi, a tím jste podporoval masové vraždění," řekla soudkyně Hanningovi při vynesení rozsudku.

Hanning už dříve před soudem přiznal, že jako člen jednotek SS působil v Osvětimi jako dozorce od ledna 1943 do června 1944. Za své činy se omluvil a vyjádřil stud nad tím, že přihlížel bezpráví a nic proti němu neudělal. Jeho obhájci nicméně zdůrazňovali, že neexistují důkazy, že by se obviněný sám zapojil do vraždění. Proto žádali jeho osvobození.

Zdroj: YouTube

V Německu se v současnosti konají zřejmě poslední soudní procesy, v nichž se ze svých činů zodpovídají členové personálu nacistických koncentračních táborů. Loni soud v Lüneburgu odsoudil ke čtyřem letům vězení dozorce z Osvětimi Oskara Gröninga (94), a to za napomáhání k vraždě 300.000 lidí.

Před soud byl postaven i příslušník zdravotní služby SS v Osvětimi Hubert Zafke (55), proces s ním ale kvůli jeho zdravotnímu stavu zatím nezačal. Soud s bývalým dozorcem a členem SS Ernstem Tremmelem, který měl v dubnu začít v hesenském Hanau, byl kvůli úmrtí obžalovaného zastaven.

Témata:  Reinhold Hanning Osvětim Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.