reklama

"Obžalovaný se podílel na vyhlazování v táboře," řekl dnes ve své závěrečné řeči státní zástupce Andreas Brendel. "Dlužíme to obětem, stíhat i dnes tyto zločiny," uvedl s tím, že k úkolům dozorců ve vyhlazovacích táborech patřilo, aby se žádný z vězňů nedostal ven živý.

"Stydím se za to, že jsem přihlížel bezpráví a nic jsem proti tomu neudělal," řekl obžalovaný soudu na konci dubna. "Je mi to upřímně líto," dodal.

Hanning sloužil v Osvětimi, kde bylo během druhé světové války usmrceno na 1,1 milionu lidí, převážně Židů, od ledna 1943 do června 1944. Podle Centrály pro zločiny nacismu se tak Hanning podílel na holokaustu.

Loni soud v Lüneburgu odsoudil ke čtyřem letům vězení dozorce z Osvětimi Oskara Gröninga (94), a to za napomáhání k vraždě 300.000 lidí. Před soud byl postaven i příslušník zdravotní služby SS v Osvětimi Hubert Zafke (95). Na stanovení data začátku svého procesu čeká Helma T. (92), která v Osvětimi působila jako radiotelegrafistka a která čelí obžalobě z nápomoci k vraždě 260.000 lidí.