Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zabijte odpadlíky na Západě, burcuje Islámský stát své věrné. Zveřejněn byl dokonce seznam jmen

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Berlín - Německy píšící časopis Islámského státu Rumiyah vyzval své příznivce a bojovníky Islámského státu v Německu a Rakousku, aby vraždili umírněné imámy, které skupina považuje za „odpadlíky". Informuje o tom skupina MEMRI, která monitoruje jednání teroristů on-line.

Nové číslo časopisu bylo zveřejněno v několika jazycích na začátku minulého týdne prostřednictvím různých internetových kanálů, které Islámský stát používá pro šíření propagandy ke svým sympatizantům, uvádí MEMRI. Jednou z používaných metod je „Telegram“, aplikace umožňující zasílání šifrovaných zpráv, kterou IS často používá.

Teroristická skupina konkrétně zmiňuje několik prominentních členů muslimské komunity v Německu i Rakousku a označuje je jako potenciální cíle pro atentát. Jejich jména se objevila v článku nazvaném "Zabít imámy-bezvěrce v Německu a Rakousku."

Mezi uvedenými cíli je například Aiman Mazyek, generální tajemník Centrální rady muslimů v Německu. Mazyek v minulosti pronesl kontroverzní výroky, například žádal německé politiky o omezení počtu přistěhovalců proudících do země na konci roku 2015. Muslimský vůdce také kritizoval antiimigrační Alternativu pro Německo (AfD) a přirovnal ji k nacistům poté, co strana loni odhalila svou platformu proti islamizaci.

Dalším cílem má být Omar Al-Rawi, vídeňský radní (SPÖ) a člen Výboru Rady pro evropské a mezinárodní záležitosti. Al-Rawi v roce 2010 oficiálně odsoudil Izrael kvůli izraelským náletům na flotilu směřující do Gazy, o které izraelské orgány uváděly, že nejde o humanitární misi, jak to tvrdili aktivisté.

Al-Rawi také ve Vídni vedl protest proti Izraeli. Mezi demonstranty byli členové turecké krajně pravicové nacionalistické skupiny Šedých vlků, kteří se v Německu střetli s Kurdy a byli obviněni z pokusu o infiltraci Křesťanskodemokratické unie (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové.

Zabíjení imámů nesouhlasících s IS není pro džihádisty nic nového. V roce 2014 IS popravil v Mosulu 13 kleriků, kteří byli považováni za příliš mírné. Jednou z obětí byl imám Muhammad al Mansuri, který měl na starosti mešitu, ve které kázal a vedl modlitby vůdce IS Abu-Bakr Al-Baghdadi.

Islámský stát na začátku roku 2015 zabil dalších šest imámů, kteří odsoudili akce skupiny, která za živa upálila zajatého jordánského pilota Mu'atha Kasasbeha.

Témata:  Islámský stát Německo Rakousko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy