Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá policie podnikla razii vůči salafistům na západě země

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Německá policie dnes zakročila proti radikálním salafistům v Hildesheimu, s nimiž byl ve styku i berlínský terorista Anis Amri. Razii předcházel zákaz spolku s názvem Německojazyčný islámský kruh Hildesheim (DIK).

Okolí měst Hildesheim a Göttingen, která leží v jižní části spolkové země Dolní Sasko, je dlouhodobě úřadům známo jako bašta salafistů. Podle zemského ministerstva vnitra radikálové ve spolku DIK mimo jiné motivovali muslimy k účasti v bojích na Blízkém východě.

Hlavní postavou místní radikální komunity byl imám abú Valá považovaný za hlavního ideologa tohoto hnutí v Německu, uvedla agentura DPA. Loni v listopadu ho policie zatkla. S tímto radikálním imámem byl v kontaktu rovněž Anis Amri.

Razie v dolnosaském městě, které má zhruba 100.000 obyvatel, se zúčastnilo asi 370 policistů. Akce nebyla namířena proti mírumilovným muslimům žijícím v Německu, ale proti "zaslepeným fanatikům, kteří toto světové náboženství zneužívají pro vlastí účely a podporují teroristické organizace, jakou je samozvaný Islámský stát," uvedl dnes dolnosaský ministr vnitra Boris Pistorius.

Témata:  Německo muslimové Islámský stát policie Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy