Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR odsoudila dalšího Američana, dostal 10 let nucených prací

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Američan korejského původu dostal v KLDR deset let nucených prací. Podle verdiktu byl je muž špion, který se snažil rozvrátit komunistický režim.

Kim Dong Chul (62) byl zadržen loni v říjnu a minulý měsíc se veřejně přiznal ke špionáži pro jihokorejskou tajnou službu. Rovněž prohlásil, že se snažil šířit náboženské myšlenky v Severní Koreji, projevil lítost nad svými "ostudnými činy" a požádal o odpuštění.

Komunistická Korea běžně na tiskových konferencích nechává zadržené cizince číst přiznání k nejrůznějším "podvratným" činům proti severokorejskému politickému systému.

Kim Dong Chul se narodil v Jižní Koreji a později získal americké občanství a dlouhodobě žil ve státě Virginie. Z USA se odstěhoval v roce 2011 do severokorejského města Jang-ťi u hranic s Čínou. Odtud dojížděl za prací do zvláštní severokorejské ekonomické zóny Rason, kde působil jako šéf obchodní a hotelové společnosti. Ve své výpovědi uvedl, že s jihokorejskou zpravodajskou službou ho spojili američtí tajní agenti.

Severní Korea zadržela v minulosti několik cizinců a Spojené státy a Kanada své občany varovaly před cestami na území této východoasijské diktatury.

V únoru se takto přiznal k závažným protistátním zločinům americký student Otto Warmbier, který byl další měsíc odsouzen k 15 rokům těžké práce za mřížemi kvůli pokusu ukrást plakát s politickou tématikou z hotelu v Pchjongjangu.

Většinu odsouzených cizinců Pchjongjang propustí dříve, než uplyne stanovená doba trestu. V listopadu 2014 Severokorejci v mediálně ostře sledovaném případu propustili vězněné Američany Kennetha Baeho a Matthewa Millera poté, co zemi navštívil šéf amerických tajných služeb James Clapper.

Témata:  Severní Korea USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy