Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Leninovo největší tajemství prozrazeno

Vladimír Iljič Lenin
Vladimír Iljič Lenin
Foto: INT

Moskva - Vůdce bolševické revoluce z roku 1917, Vladimir Iljič Lenin, byl částečně Žid. Důkazem má být dopis jeho sestry Anny Uljanovové, který je vystavený ve Státním historickém muzeu v Moskvě.

V dopise, který si mohou návštěvníci muzea v nově otevřené expozici přečíst, Uljanovová tvrdí, že jejich dědeček z matčiny strany byl Žid. Brzy konvertoval ke křesťanství a svého původu se vzdal. Jinak by byl s ostatními Židy povinně přesídlen do speciálně určené oblasti a nemohl by ani studovat.

"Pocházel z chudé židovské rodiny a byl podle křestního listu synem Mojžíše Blanka původem ze (západoukrajinského) Žytomyru," napsala Uljanovová Josifu Stalinovi, který se postavil do čela sovětského svazu po Leninově smrti.

Lenin, který se ve skutečnosti jmenoval Vladimir Iljič Uljanov, si podle Uljanovové Židů vážil. Jejich kulturu vyzdvihoval, ale svůj původ nikomu neprozradil. V době jeho nástupce Stalina začaly represe na Židy. Ve 30. letech Stalin dokonce plánoval přesunout je na východ, nejlépe až k čínským hranicícm.Podle Uljanovové Stalin o židovství svého předchůdce věděl. Dokonce po něm požadovala, aby tuto informaci zveřejnil, ale to se nestalo. Stalin jí místo toho zakázal komukoliv se o tom zmiňovat.

Témata:  Vladimír Iljič Lenin Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy