Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebudeme přijímat uprchlíky z Řecka, oznámila Ankara

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ankara/Brusel - Turecko opakovaně vydírá EU migrační dohodou a vyhrožuje, že ji přestane plnit. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes oznámil, že už nebudou přijímáni žádní uprchlíci z Řecka. Brusel ale věří, že dohoda je nadále platná.

Dohoda platí od 20. března 2016. Mimo jiné stanoví, že Evropská unie bude z Turecka přijímat syrské běžence a Ankaře také poskytne rozsáhlou finanční podporu.

Ankara se na oplátku zavázala přijímat zpět z Řecka uprchlíky, kteří se na jeho území nelegálním způsobem dostanou z Turecka. Měsíčně šlo dosud o zhruba 80 osob.

Právě tuto část dohody ale nyní Ankara nebude podle prohlášení Çavuşoglua dodržovat. "Od teď můžeme říct: 'Nenaplňujeme to a je konec'," řekl televizi 24 TV na adresu dohody jako takové. Za vyhrocením vztahů s EU, od níž Turecko požaduje bezvízovou politiku, stojí mimo jiné spory s Nizozemskem a Německem.

Evropská unie hodlá uzavřená ujednání splnit, uvedl dnes mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. "Jak jsme už říkali mnohokrát - je to úmluva založená na vzájemné důvěře a plnění závazků," poznamenal. EU podle Schinase čeká, že se obě strany budou dohodou dál řídit.

Shodou okolností dnes Evropská komise oznámila spuštění programu za 34 milionů eur (asi 918 milionů Kč), který by měl v partnerství s Dětským fondem OSN (UNICEF), tureckým Červeným půlměsícem a tureckou vládou umožnit asi 230.000 dětem uprchlíků ze Sýrie navštěvovat v Turecku školy.

Témata:  Turecko Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 15:31

Mrazivé počasí odezní, přetrvá v jednom kraji. Platí výstraha

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy