Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženete Evropu do propasti, čeká vás svatá válka. Turecko posílá na Západ hodně ostrý vzkaz

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Amsterodam/Ankara – K výsledkům voleb v Nizozemí se vyjádřili také představitelé Turecka. Šéf turecké diplomacie Mevlut Çavuşoğlu tvrdí, že nehledě na to, že byl antiislámský politik Geert Wilders poražen, v Evropě „brzy vypukne svatá válka“. Uvedl také, že neexistuje rozdíl mezi liberálními politiky a „fašisty" tohoto krajně pravicového vůdce.

Mevlut Çavuşoğlu, turecký ministr zahraničí, patří mezi ty, kteří vítězství premiéra Marka Rutteho a jeho středo-pravé Lidové strana pro svobodu a demokracii (VVD) neuvítali. Navzdory výsledkům těchto voleb podle něj brzy „vypukne svatá válka v Evropě“.

„Volby v Nizozemsku končí... když se podíváte na mnoho stran, uvidíte, že není žádný rozdíl mezi sociálními demokraty a fašistou Wildersem," cituje jeho slova deník Hurriyet. „Všichni mají stejnou mentalitu. Kam směřujete? Kam povedete Evropu? Způsobili jste, že se Evropa začíná hroutit. Stahujete Evropu do propasti. Svatá válka v Evropě brzy začne,“ tvrdí politik.

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou v současnosti na bodu mrazu kvůli tomu, že Nizozemsko nedovolilo Turecku vést na jeho území politickou agitaci před referendem v Turecku. Prezidena Recep Tayyip Erdogan a další významní ministři označili nizozemskou vládu za „fašisty" a „nacisty", podle vedoucích představitelů EU je tento útok „odtržen od reality".

Wilders se pokoušel na probíhající diplomatické přestřelce během jeho předvolební kampaně vydělat. Uspořádal malý protest před tureckým velvyslanectvím a označil Erdogana za „diktátora".

Už v pondělí turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş oznámil, že Ankara zmrazí vztahy s Nizozemskem na nejvyšší úrovni, zakáže návrat nizozemského velvyslance do Turecka a zablokuje i všechny další diplomatické lety z této západoevropské země. Erdoganovi vadí, že Nizozemsko a Německo nenechají jeho ministry, aby před početnou tureckou menšinou na jejich území propagovali chystané turecké ústavní změny.

Témata:  Turecko Nizozemí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy