Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané podnikli stovky utajených testů. O tomhle se svět nikdy neměl dozvědět

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy provedly během 17 let na dvě stovky tajných testů jaderných zbraní. Hrozivá statistika vyplula na povrch poté, co Národní laboratoři Lawrence Livermora upozornila na výsledky pokusů, o nichž se svět nikdy neměl dozvědět.

Není tajemstvím, že po druhé světové válce prováděly Spojené státy i Sovětský svaz řadu testů jaderných zbraní. Kolik jich však bylo se mohli historii dodnes jen domnívat. Nyní se ale ukázalo, že jich bylo víc, než se čekalo.

Mezi roky 1945 a 1962 provedly Spojené státy 210 atmosférických testů jaderných zbraní. Každý výbuch byl pečlivě zmonitorován, zaznamenávaly jej kamery následná videa byla přísně tajná. Úřady je uložily to zabezpečených trezorů a veřejnost se o nich neměla dozvědět.

Vědci z Národní laboratoře Lawrence Livermora se ale pokouší tyto záběry odtajňovat a postupně je digitalizovat. To však není vůbec lehké, videa jsou po tak dlouhé době mnohdy nepoužitelná.

Přesto se povedlo zachránit na 4200 nahrávek. Další ale na odtajnění teprve čekají, a vědcům dochází čas. Filmové pásky totiž podléhají rozkladu letitost je na nich znát.

Videa mají svou hodnotu i dnes, desítky let poté, co byly záběry pořízeny. Svět se může dozvědět více o historii jaderných zbraní a vědci z nich mohou vyčíst další cenné informace.

V současnosti dochází k postupnému odzbrojování, ale ačkoliv mnozí předpokládají, že USA mají největší arzenál, faktem je, že nikdy neměly. V polovině osmdesátých let měl Sovětský svaz k dispozici asi 45.000 hlavic. Dnes čítá ruský inventář "pouze" 8500 hlavic, Zatímco Spojené státy jich mají 7700.

Od počátku studené války bylo ale ztraceno několik jaderných zbraní. Znepokojivé je, že nikdo přesně neví kolik ani kde jsou. Odhaduje se, že zmizelo 6 až 11 hlavic. Není to ale jediný znepokojivý fakt. Mezi další patří tajemné potopení jaderné ponorky USS Scorpion v roce 1968 se dvěma nespecifikovanými jadernými hlavicemi, zmizení bombardéru B-47 v roce 1956, který nesl dvě jaderné hlavice a pád bombardéru B-52 v roce 1961, který nesl zásoby uranu. Ty se však ztratily.

Raketa s jadernou hlavicí může být vypálena ze země, z ponorky, nebo shozena z letadla. Mnohé z těchto hlavic by mohly být nasazeny na mezikontinentální balistické rakety Minuteman III, z nichž zhruba 400 je připraveno v 11 různých odpalovacích silech roztroušených po celých Spojených státech. Tyto střely by mohly zaútočit prakticky na jakýkoliv stát na světě. Spojené státy také udržují v pohotovosti letku téměř 100 jaderných bombardérů schopných nést jaderné bomby. Nejhorší zbraní jsou ale zřejmě ponorky třídy Ohio nesoucí rakety Trident. Arzenál umístěný na jedné z těchto ponorek je schopen zabít miliony lidí, USA jich mají 14.

Témata:  USA výbuchy jaderné zbraně jaderné zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy