Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhý plot na hranici se Srbskem bude stát koncem května, plánuje Orbán

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že druhá řada plotu na hranici se Srbskem bude hotova do konce května. Má zastavit jakoukoli novou vlnu migrantů přicházejících z Turecka. Také kritizoval politiku EU vůči Turecku.

První linii bariéry na své jižní hranici Maďarsko postavilo na podzim 2015. Budování druhé linie začalo letos začátkem března a podle původních zpráv mělo být hotovo už do konce dubna.

Orbán v souvislosti s obavami z možné nové migrační vlny kritizoval politiku Evropské unie vůči Turecku. EU se podle něj dopouští chyby, když se výhradně spoléhá na Turecko, že zastaví migraci, a přitom ho kritizuje.

"Rozhodně to není chytrá politika, když vkládáme svou bezpečnost do rukou Turků, a zároveň je neustále otravujeme, útočíme na ně, kritizujeme je, že nejsou dostatečně demokratičtí... a vyvoláváme s nimi konflikty," uvedl v rozhovoru pro státní rozhlas.

Ankara si už od léta stěžuje, že Brusel nesplnil slib zrušení víz. Napětí se ještě zvýšilo s kontroverzní snahou členů turecké vlády agitovat v některých unijních státech mezi Turky, kteří tam žijí, aby v dubnovém referendu hlasovali pro ústavní reformu posilující autoritářského prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy