Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Etna chrlí lávu, erupce zranila několik osob

Sopka Etna
Sopka Etna
Foto: Reprofoto YouTube

Řím – Jak jsme vás již informovali, italská sopka Etna ležící ve východní Itálii se opět probudila k životu. Národní institut geofyziky a vulkanologie uvedl, že současné erupce nepředstavují nebezpečí pro osoby nebo majetek. Jak ale uvádí server The Local, při jedné z erupcí bylo zraněno deset lidí.

Lávové fontány se na konci února objevily u jihovýchodního kráteru. Vulkanologové popisují současné erupce jako strombolský typ. Pro ten je typické, že je žhavá láva vymršťována vzhůru, ale obvykle padá zpět do kráteru, způsobené škody jsou tudíž malé.

Podívaná na tento výbuch je z dostatečné vzdálenosti nejen bezpečná, ale i atraktivní, a proto bývá často sledována místními obyvateli, vědci i turisty. Podle médií ale při jedné erupci bylo zraněno 10 osob.

Údajně šlo o členy posádky stanice BBC a jednu 78letou ženu, měla je zasáhnout láva a kusy kamení. Utrpěli zranění hlavy, popáleniny, řezné rány a modřiny, ale zranění nejsou považována za vážná. Šest zraněných se zotavuje v okolních nemocnicích, uvedl deník Il Corriere.

#etna le esplosioni di ieri notte. #volcano #eruption #etnalive #explosion #lava #sicily #europe #sicilia #night #love ? @LucaGiuffrida © pic.twitter.com/hAtugDYHLp

— EtnaLive (@EtnaLive) 16. března 2017

Korespondentka BBC zaměřená na vědu, Rebecca Morelleová, která erupci zachytila, uvedla na Twitteru, že „všichni byli z hory evakuováni“ a „že záchranný tým a průvodci byli brilantní".

Podle Morelleové byla „obrovská exploze" způsobena lávovým proudem smíchaným s párou, která vystřelila na skupinu rozžhavené kameny. Sopečné výbuchy mohou nastat, když láva ohřívá podzemní či povrchové vody, a ty se změní na páru.

Dodala, že přítomný vulkanolog popsal incident jako nejnebezpečnější ve jeho 30leté kariéře. „Exploze, jako je tato, zabíjí," uvedl odborník.

Témata:  sopka Etna Itálie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.