Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zřícení budovy v Keni si vyžádalo 12 životů, záchranáři stále pátrají v sutinách domu

Keňská policie
Keňská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Nairobi - Záchranáři v keňském hlavním městě pátrají po desítkách lidí, kteří mohli zůstat uvěznění v sedmipodlažní budově. Ta se v pátek zřítila kvůli silnému dešti a záplavám.

Nejméně 12 osob zahynulo, 121 jich bylo zatím zachráněno a odvezeno do nejbližších nemocnic. Na místě vládl chaos, uvedla britská BBC. Kolik lidí mohlo zůstat v troskách, není jasné.

Podle Červeného kříže bylo poškozeno 150 bytových jednotek a přilehlých domů. Na televizních záběrech bylo vidět hasiče i příslušníky bezpečnostních složek, jak vytahují postupně kámen po kameni. Když objevili v sutinách živé dítě, přítomný dav vypukl v jásot.

"Někteří lidé začínají být netrpěliví, ale máme určité náznaky, že v troskách jsou stále ještě další lidé," uvedl dnes Nathan Macharia Kigotho, který řídí v případě podobných katastrof národní operační středisko. "Nechceme použít těžkou techniku, protože tak bychom jim mohli ublížit," dodal.

K neštěstí došlo v chudinské čtvrti Huruma na předměstí Nairobi, kterou tvoří úzké uličky a pro záchranáře bylo kvůli davům lidí a dopravním zácpám velmi těžké vůbec se dostat ke zřícené budově. Po nějaké době se ale díky armádě situace na místě dostala pod kontrolu. "Stále slyšíme hlasy lidí, kteří jsou uvnitř," uvedl dnes ráno mluvčí místního Červeného kříže Venant Ndigila. Místní obyvatelé popsali, že budova se nejprve velmi silně třásla předtím, než se zřítila. Budova byla údajně postavena za pouhých pět měsíců a jednopokojové byty s nájmem 35 dolarů (asi 830 Kč) na měsíc byly rychle obsazeny.

Témata:  Keňa záchranáři zřícené stavby

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy