Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kanadské úřady letos zadržely rekordní počet Mexičanů

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Ottawa - Kanadské hraniční služba (CBSA) zadržela za prvních 67 dní letošního roku více Mexičanů, než v uplynulých třech letech za celý rok. Ministr pro přistěhovalectví a uprchlíky Ahmed Hussens uvedl, že jeho resort situaci sleduje.

Po zrušení vízové povinnosti všichni Mexičané, kteří přijíždějí do Kanady, musí mít elektronické cestovní povolení (eTA), které je možné získat přes internet za několik minut. Nemohou však v zemi pracovat bez pracovního povolení a eTA nezaručuje vstup do země.

Mexičané přesouvají svůj zájem z USA do Kanady:

Od 1. prosince 2016 do 10. března 2017 Kanada vydala 72.450 cestovních povolení pro občany Mexika. To je výrazný nárůst proti stejnému obchodí předchozího roku, kdy byla požadována víza.

CBSA od 1. ledna do 8. března zadržela 444 občanů Mexika. Za celý loňský rok to bylo 410 Mexičanů, v roce 2015 jich zadržela 351 a o rok dříve 399. CBSA může zadržet cizí státní příslušníky pokud se domnívá, že mohou představovat nebezpečí pro veřejnost, je-li jejich identita nejasná nebo pokud považuje za nepravděpodobné, že se dostaví k odsunu nebo řízení.

Zvýšil se také počet Mexičanů, kteří byli vráceni zpět do země na letišti. V lednu jich bylo 313, což bylo více než za celý rok v letech 2012, 2013 a 2014.

"Bylo by předčasné vyvozovat v tuto chvíli závěry nebo spekulovat o budoucí politice," řekla mluvčí ministra Camielle Edwardsová.

Témata:  Kanada Mexiko migrace

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy