Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexitem se vztahy Británie s Francií nezmění, slíbil princ William

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Paříž - Na dvoudenní návštěvu Francie v pátek přijel britský princ William, doprovází ho jeho manželka, vévodkyně Kate. Vzkázal, že přátelství a spolupráce Británie a Francie se odchodem Spojeného království z EU nezmění.

V pátek večer se William a Kate zúčastnili slavnostní večeře, kterou na jejich počest uspořádal britský velvyslanec. Mezi hosty byli například známí francouzští herci Audrey Tautou a Jean Reno a jejich britská kolegyně Kristin Scott Thomasová.

"V dějinách, kultuře a jazycích našich zemí je toho tolik vzájemně propojeného," uvedl princ ve svém projevu.

"V posledních několika letech, když jsme se s Catherine účastnili vzpomínkových akcí ke dvěma světovým válkám, mi bylo připomínáno, kolik jsme toho společně prožili a ve chvílích těžkých krizí stáli po boku," dodal William.

Jde o vůbec první návštěvu Williama v Paříži, kde jeho matka princezna Diana v roce 1997 zahynula při automobilové nehodě. Williamovi bylo tehdy 15 let a jeho mladšímu bratrovi Harrymu 12.

Témata:  princ William Francie Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy