Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O křeslo francouzského prezidenta se uchází 11 kandidátů

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Na prezidenta Francie kandiduje 11 politiků, kteří získali potřebných alespoň 500 podpisů od volených zástupců. Nejvíce jich má François Fillon, který ovšem zároveň čelí několika skandálům a který by měl dle většiny občanů z kampaně odstoupit.

Nejvíc podpisů (3635) má Fillon, na druhé místě je Benoit Hamon (2039) a na třetím Emmanuel Macron (1829).

Podle očekávání tak nejvíc podpory získali Fillon a Hamon, jakožto zástupci zdaleka nejsilnějších politických stran v parlamentu i v regionech a na radnicích měst - Republikánů a Socialistické strany.

Pro Macrona, který byl téměř do konce loňského roku v socialistické vládě expremiéra Manuela Vallse a který si založil novou vlastní stranu Vpřed, je třetí místo významným úspěchem.

Čtvrtou nejvyšší podporu v podpisech má levicový radikál Jean-Luc Mélenchon (805). A až osmá je Marine Le Penová (627), šéfka krajně pravicové Národní fronty.

Průzkumy ukazují, že Le Penová s Macronem postoupí do druhého, květnového kola. Tam by se podle dosavadních zvyklostí proti Le Penové v zásadě spojí voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola a podpoří umírněnějšího ze dvou soků.

Témata:  Marine Le Pen Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy