reklama

Pochopit Putina znamená pochopit Rusko

Moc hlavy státu je určována nejen silou samotné země, ale také schopností příslušného politika, případně političky tuto sílu uplatňovat, a to jednostranně, bez omezování jinými institucemi, stranami a politickými silami, vysvětluje politolog. "A zkombinujeme tato dvě měřítka, je jednoduché vidět, proč Vladimir Putin vystoupal na vrchol žebříčku," dodává Zakaria.  

Putin vytvořil systém, který sám nazývá vertikální mocí, poukazuje odborník. Konstatuje, že nic podobného se v žádné jiné velké zemi nevyskytuje. Jak ostatně poznamenal šachový ruský velmistr Gary Kasparov - sám velký kritik Putina - kompletní struktura ruské politické moci leží na jediném muži, připomíná expert.

Pokud v Rusku zemřel car, byly známy struktury a procesy, jakými se k moci dostával jeho nástupce, nejčastěji syn, poukazuje Zakaria. Dodává, že v momentě, kdy zemřel generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu, ústřední výbor, respektive jeho politbyro zvolily jeho nástupce.

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Ale až zemře Putin - chce se mi téměř napsat pokud - co se stane?" pokládá otázku expert. Deklaruje, že to nikdo nedokáže nyní říct.       

Pokud chceme pochopit Vladimira Putina, musíme nejprve pochopit Rusko, tvrdí komentátor. Vysvětluje, že za posledních sto let tato země zažila pád monarchie, zhroucení demokracie, velkou depresi, druhou světovou válku s desítkami milionů mrtvých Rusů, Stalinovu totalitní brutalitu, pád komunismu, rozpad Sovětského svazu a vládu prezidenta Borise Jelcina provázené chaosem a korupcí.

"Pak přišel Vladimir Putin, který nastolil stabilitu a dle názoru veřejnosti zvýšil životní úroveň a posílil důležitost a respekt (Ruska) ve světě," pokračuje politolog. Doplňuje, že právě zmíněný respekt je důležitý.  

Putin Západu dobře rozumí

Rusové totiž chovají bezmeznou národní hrdost, zdůrazňuje Zakaria. Připomíná, že Ruská federace je co do rozlohy největší zemí světa, osmačtyřicetkrát větší než Německo, přičemž sahá do jedenácti časových pásem a rozkládá se v Evropě, Asii a na Středním východě.

Rusko je také bohatou zemí, jelikož se na jejím území nacházejí jedny z největších nalezišť surovin zahrnujících například ropu a zemní plyn, ale také nikl a hliník, uvádí expert. Dodává, že v kulturní rovině o sobě často Rusko smýšlí jako o třetím Římu, jelikož na jeho teritoriu přežilo křesťanství, byť římská a byzantská říše padly pod nájezdy barbarů.    

"Putin Rusku rozumí. Ale rozumí také světu," píše odborník. Připomíná, že ruský prezident není natolik pošetilý, aby na Spojené státy či Evropu útočil přímo, ale namísto toho dobře ví, jak využívat asymetrického rozložení sil, a tak se uchyluje ke kybernetickým nástrojům a dezinformacím.  

Vládce Kremlu rovněž chápe zranitelnost svobodné společnosti, tedy její vnitřní rozdělení a sváry, stejně jako její přílišnou otevřenost, soudí Zakaria. Deklaruje, že Putin si uvědomuje křehkost institucí, jako je Evropská unie, i myšlenek typu integrace a rozmanitost.  

Jinými slovy, Vladimir Putin rozumí Západu velmi dobře, zdůrazňuje politolog. Domnívá se však, že to si žádá položení důležité otázky: "Rozumíme my - stejně jako Donald Trump - také jemu?"