Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké síly postupují do centra Mosulu, stále v něm zůstávají 2 tisíce džihádistů

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Mosul - Irácké vládní síly postupují západním Mosulem, zatímco civilisté dál prchají z oblasti bojů. Podle odhadů amerických poradců zůstává nyní uvnitř města kolem 2000 bojovníků IS a spolu s nimi by tam mohlo být až 600 tisíc civilistů.

V minulých týdnech vládní jednotky dobyly z rukou islamistů komplex budov regionální vlády, což jim otevřelo cestu k postupu do historického centra. Další postup je ale obtížnější, protože v centru stále zůstávají desetitisíce civilistů.

Irácká armáda i zde ostřeluje pozice IS raketami z vrtulníků. Za měsíc bojů o západní Mosul bylo zabito přes 750 civilistů a tyto počty se s dalším postupem do Starého města zřejmě výrazně zvýší. Během sta dní dobývání méně obydleného východního Mosulu zemřelo zhruba 1600 civilistů.

Policejní oddíly postoupily dnes od železniční stanice blíže k velké mešitě, v níž abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát IS. Dobytí tohoto místa by tak mohlo být pro džihádisty psychologickým úderem.

Do bojů je nasazeno na 100.000 iráckých vojáků, policistů a kurdských pešmergů, západně od Mosulu bojují šíitské milice. Od října muselo kvůli bojům odejít z Mosulu kolem 255.000 lidí, z toho od ofenzivy v západním Mosulu to bylo více než 100.000 obyvatel.

Témata:  Irák Islámský stát Abú Bakr al-Bagdádí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy