Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová má jmenovkyni. Uprchlík po ní pojmenoval svojí dceru, teď se chce dostat do Německa

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Bělehrad – Uprchlíci ze Sýrie pojmenovali svoji novorozenou dceru Serbia Merkel al-Mustafa. Její jméno se skládá ze jména země kde se holčička narodila, a jména německé kancléřky, která je vůdkyní země, do které se chtějí dostat. Informovala o tom agentura AP.

Má velké hnědé oči, červené tváře a husté černé vlasy. A jmenuje se Serbia Merkel al-Mustafa.

Rodina patří mezi stovky uprchlíků, kteří uvízli v Srbsku poté, co Rakousku a několik balkánských států zavřelo své hranice. Teď už čtyřčlenná rodina ze Sýrie však doufá, že se jí brzy splní sen a dostane se do Německa.

„Inshallah, jednou se do Německa dostaneme," říká Jaafar, hrdý otec, který i se svou ženou a dětmi momentálně žije v uprchlickém táboře nedaleko srbské metropole Bělehrad. „Šli jsme přes hory, málem jsme se utopili v rozbouřeném moři. Nic nás zastaví," říká Syřan.

Agentura upozorňuje, že holčička Serbia Merkel je jen jedním z mnoha dětí, které se narodily v průběhu největšího exodu od druhé světové války. A není jediná, která byla pojmenována podle německé kancléřky Angely Merkelové.

Jaafar al-Mustafa (27), který chodí o kovové holi, si myslí, že je makedonské policie je nechala odejít z Řecka, protože se nad rodinou slitovala – především nad jeho dvacetiměsíční dcerou Sarah a jeho ženou Rasmyah (23), která byla ve vysokém stupni těhotenství.

Rodina se dostala až do Srbska. „Moje žena dostala při chůzi bolesti. Naštěstí jsme se sem dostali ještě před tím, než začala rodit," vysvětluje uprchlík. Jaafar stále doufá, že se všichni dostanou do Německa, což měli v plánu od začátku.

V Srbsku uvízly tisíce migrantů, včetně mnoha dětí, kteří se snaží najít cestu, jak se dostat hlouběji do Evropy. Většina doufá, že se jim podaří přejít do Maďarska a pak do Rakouska. A to i navzdory negativních postojů těchto vlád vůči uprchlíkům.

Mezi těmi, kteří vyčkávají, je Diaa Alafová (23), Syřanka, která před čtyřmi měsíci opustila Aleppo a s sebou vzala i 15-měsíční dcerku. Doufá, že se jí podaří dostat do Rakouska, kde už žijí její rodiče. Pašeráci ji vzal ze špinavého tábora v Idomeni přes severní hranici Řecka a Makedonii do srbského tábora. Spolu s ní šly další dvě rodiny, celkem 22 lidí. Každý za cestu zaplatil 310 eur, tedy asi 8300 korun.

„Přišli jsme do Srbska ve skupině s pašeráky," řekla Alaf. „Teď jsme slyšeli, že můžeme jít s pašeráky do Maďarska, také jsme slyšeli, že Maďaři pouští jen rodiny s dětmi, asi 30 lidí denně, uvedla uprchlice. Jejich cesta by však mohla skončit nezdarem, s maďarská policie uvedla, že denně zadrží asi 130 migrantů, kteří se snaží hranice překročit nelegálně. „Chci jen, aby ta hrůza už skončila," dodala Alaf.

Témata:  uprchlíci Srbsko Angela Merkelová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy