Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jít na potrat kvůli "špatnému" pohlaví dítěte? Expertka přednesla radikální návrh

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Londýn – Velký poprask vyvolala ve Velké Británii expertka na etiku Britské lékařské asociace (BMA) poté, co prohlásila, že by ženy by měly mít možnost podstoupit potrat, pokud má jejich dítě „špatné" pohlaví.

Profesorka Wendy Savageová v rozhovoru pro média uvedla, že zákon zakazující ukončení těhotenství na základě pohlaví dítěte, by měl být zrušen. Podle ní jsou tvrzení, že v Británii dochází k potratům kvůli pohlaví dítěte, nebo že by je ženy začaly podstupovat, pokud by byly povoleny, pouhý mýtus.

Server Express ale zároveň poukazuje na fakt, že celá řada nemocnic přestala říkat pacientkám pohlaví jejich dětí až do 20 týdne - a některé nemocnici tuto informaci nesdělují vůbec - kvůli obavám, že by šly na potrat.

Podle zprávy vydané v roce 2014 mohou být potraty kvůli pohlaví dítěte problémem v britských jihoasijských komunitách, kde jsou více žádaní chlapci.

„Kvůli tomuto druhu úzkosti některé nemocnice neprozradí pohlaví plodu, což je pobuřující. Je to její tělo a její plod, a proto by měla mít tyto informace. Pokud žena nechce mít plod jednoho nebo druhého pohlaví, nutit ji k tomu nebude dobré pro eventuální dítě a nebude to dobré ani pro duševní zdraví matky,“ myslí si Savageová.

Kromě toho expertka také tvrdí, že by ženy měly mít právo na potrat i po 24. týdnu těhotenství a že potratové pilulky, které jsou v současné době v řadě zemí dostupné jen na předpis, by měly být snadno dostupné on-line.

„Je to její tělo. Ona je ta, kdo přijímání rizika. Plod je v této fázi potenciální lidský život; není to skutečný lidský život. Myslím, že se musíme soustředit na práva ženy,“ uvedla. „V mé kariéře jsem měla jen pár případů, kdy byla žena více než ve 24 týdnu. Takže to není něco, co mají ženy tendenci dělat. To je další mýtus vypěstovaný protipotratovou lobby. Stejně je mýtus i to, že si ženy chtějí vybrat pohlaví.“

Slova profesorky Savageové byla silně kritizována protipotratovými aktivisty, kteří je označili za „extrémní" a „znepokojující". Poslanec Mark Field tvrdí, že „naznačovat, že ženy by měly mít možnost potratit dítě jen proto, že je to shodou okolností muž, nebo mnohem častěji žena, je naprosto odporné“.

„Chcete-li mít někoho jako je Wendy Savageová se svými extrémními názory v BMA, je to velmi znepokojivé znamení. Většina lidí v této zemi, a to i těch, kteří podporují potraty, si myslí, že interrupce kvůli pohlaví dítěte je krok příliš daleko," dodal. 

Témata:  potraty těhotenství těhotenství, rodina, děti děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy