Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentská debata ve Francii: Kandidáti se hádali o burkini a útočili na Merkelovou. Kdo si vedl nejlépe?

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Jak ukázal bleskový průzkum agentury Elabe, nejpřesvědčivěji působil v pondělní debatě pěti kandidátů na francouzského prezidenta centrista Emmanuel Macron. Všichni se hned v úvodu diskuze pasovali na politiky nové éry, kteří skoncují s dosavadním politickým systémem.

Dvoukolová prezidentská volba se koná 23. dubna a 7. května. V debatě se sešlo celkem pět kandidátů na prezidenta, kteří mají podle průzkumů největší podporu voličů.

Macron byl nejpřesvědčivější podle 29 procent dotázaných diváků. Na druhém místě se umístil levicový radikál Jean-Luc Mélenchon s 20 procenty.

Těsně za ním se na děleném třetím místě umístili konzervativní kandidát François Fillon a předsedkyně krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová. Oba pravicoví kandidáti získali 19 procent.

Nejhůře v debatě podle dotázaných diváků dopadl kandidát socialistů Hamon, který byl v téměř tři a půl hodiny trvající debatě přesvědčivý jen podle 11 procent respondentů.

S Macronem se Le Penová střetla především kvůli islámu a náboženským symbolům. Předsedkyně FN přitom oživila loňský spor o takzvané burkini, tedy celotělové plavky pro muslimské ženy. Devětatřicetiletého centristu osočila, že je podporuje. Macron v reakci Le Penovou obvinil ze snahy rozdělovat společnost.

Le Penová uvedla, že nechce stát v čele pouhého regionu v rámci evropského bloku. "Nechci být vicekancléřkou Angely Merkelové," řekla. Oznámila také, že v rámci svého programu posilování bezpečnosti by jako prezidentka vytvořila během pěti let 40.000 nových míst ve francouzských věznicích. Podle Fillona by ale bohatě stačilo 16.000 míst. Současná hospodářská situace Francie by podle něj stejně více neumožňovala.

Fillon, který si před vystoupením v televizi vypůjčil na twitteru předvolební heslo amerického prezidenta Donalda Trumpa a slíbil vrátit Francii její velikost, v diskusi obratem sliboval chránit svou zemi právě před nepředvídatelnou hlavou Spojených států. Fillon v debatě rovněž kritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou kvůli její vstřícné migrační politice. Její kroky v migrační krizi podle něj způsobily obrovské problémy celé Evropě.

Témata:  Marine Le Pen Francie Mauricio Macri François Fillon volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy