Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea učinila pokrok. Jaderný program KLDR vstoupil do další fáze, varuje MAAE

Test jaderné zbraně
Test jaderné zbraně
Foto: Pixabay

Soul - Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) dnes oznámila, že jaderný program KLDR postoupil do dalšího vývojového stupně. Totalitní země patrně již ovládá technologii pohonu různých stupňů mezikontinentální balistické střely.

"Vše nasvědčuje tomu, že Severní Korea učinila (ve svém nukleárním programu) pokrok, jak deklarovala," prohlásil šéf MAAE Jukija Amano v rozhovoru, který v pondělí zveřejnil list The Wall Street Journal. "Situace je velmi špatná... Vstoupili do nové fáze."

Podle Amana KLDR v poslední době značně rozšířila zařízení na výrobu plutonia a na obohacování uranu ve svém středisku v Jongbjonu. Podle jihokorejské lednové zprávy má KLDR dostatek plutonia k výrobě deseti atomových bomb a může také produkovat značné množství zbraní založených na obohaceném uranu. Amano v rozhovoru vyjádřil pochybnosti, že by se situace dala řešit diplomatickou cestou, napsala agentura AFP.

O víkendu Severní Korea otestovala nový silný raketový motor. Stalo se tak v době, kdy byl na návštěvě východoasijského regionu americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

Jihokorejské ministerstvo obrany v pondělí pozemní test nového raketového motoru KLDR označilo za "významný pokrok". "Byl to komplexní test pro první stupeň rakety," řekl podle agentury Reuters Kim Tong-jub z institutu studií Dálného východu v Soulu. Podle něj KLDR již téměř úplně vyřešila vývoj pohonu prvního stupně mezikontinentální střely, neovládá ale zatím technologii návratu tělesa do atmosféry.

"V další fázi by mohli vyrobit nový typ mezikontinentální střely opatřené tímto novým motorem a střelu by mohli odpálit. Neodpálí ale pravděpodobně všechny stupně rakety, ale jen první stupeň, který vystoupá do výšky zhruba 400 kilometrů a spadne," řekl Kim.

Ambicí severokorejského diktátora Kim Čong-una je vyvinout střelu schopnou zasáhnout kontinentální území Spojených států, s největší pravděpodobností Aljašku, která je vzdálena asi 5000 kilometrů od severokorejských odpališť.

"Tento motor má dostatečný tah pro první stupeň, možná dokonce i pro druhý stupeň velké mezikontinentální střely," řekl zpravodajskému serveru CNN expert na protiraketovou obranu z Mezinárodního ústavu pro strategická studia (IISS) Michael Elleman.

Dodal přitom, že motor se zdá být "příliš velký" pro prototypy mezikontinentálních raket, které Severní Korea předvedla na vojenských přehlídkách, zřejmě je ale schopna ho zmenšit. Dalším problémem pro KLDR je ovšem zmenšení jaderné hlavice tak, aby se dala na raketu nasadit, dodal server CNN.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Mezinárodní agentura pro atomovou energii jaderné zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:41

Ruský obr Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské společnosti

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy