Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příprava na válku? Izrael chce případě konfliktu s radikály evakuovat čtvrt milionu občanů

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém – Izraelské úřady se připravují na potenciální konflikt s islámskými radikály. Připravují plán na vystěhování až čtvrt milionu lidí žijících na hranicích s pásmem Gázy a Libanonem. V případě konfliktu se mají vystěhovat lidé z oblastí, kde hrozí největší nebezpečí nebo z míst s obtížným přístupem pro armádu. Izrael se v posledních letech dostal do ozbrojených konfliktů s radikálními islamisty několikrát. 

Podle agentury AP chce Izrael ochránit civilisty před následky konfliktu. Šlo by o největší evakuaci v historii země. Evakuované chce Izrael ubytovávat v hotelech, školách nebo kibucech. Přesný počet lidí bude záležet na situaci.

Armáda se připravuje na útoky radikálů z hnutí Hamas, Hizballáh nebo jiných islamistických skupin. Tajné služby varovaly před případnou eskalací napětí, i když o nový konflikt v letošním roce prý nemá zájem Hamas ani Hizballáh. Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh v únoru řekl, že v případě války zaútočí radikálové na izraelská jaderná zařízení.

Země má s konflikty své zkušenosti. V roce 2006 vyslalo hnutí Hizballáh na izraelské území asi čtyři tisíce raket, Izrael pak bombardoval vojenské cíle na jihu Libanonu. Během měsíčního konfliktu zemřelo přibližně 1300 Libanonců, 121 izraelských vojáků a 44 civilistů.

Při konfliktu s hnutím Hamas v roce 2014 pak padlo asi 2100 Palestinců, 66 izraelských vojáků a šest civilistů. Na případný nový konflikt se připravují všechny strany. Už dříve varovaly, že by byl mnohem horší než ten minulý.

Největší hroubou je podle Izraele Hizballáh, který podle armády disponuje asi 150.000 raket, kterými by mohl zničit celé území Izraele. Z války v Sýrii, kde bojují na straně prezident Bašára Asada, navíc bojovníci Hizballáhu získali cenné vojenské zkušenosti.

Témata:  Izrael HAMÁS Hizballáh

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy